AktuelnoVesti

Evropska unija do 17. juna iznosi mišljenje o spajanju FCA i PSA

Gotova stvar?

FCA PSA
1.95KPregleda

Da li će se EU umešati u spajanje gigantskih kompanija? 

 

Regulatorno antimonopolsko telo Evropske unije do 17. juna daće konačno mišljenje o spajanju grupacije Fiat Chrysler Automobiles i PSA Group, vrednog 50 milijardi dolara, navodi se u izveštaju Evropske komisije od ponedeljka. Kompanije su u decembru prošle godine potpisale  sporazum o stvaranju četvrtog najvećeg svetskog proizvođača automobila, stavljajući pod jedan krov brendove kao što su Fiat, Jeep, Chrysler, Alfa Romeo, Abarth, Dodge, Ram i Maserati sa jedne, i Peugeot, Opel, Vauxhall , Citroen i DS sa druge strane.

 

FCA i PSA

 

Kako prenosi Rojters, FCA i PSA tražili su konačno odobrenje EU u petak. Regulatorno telo koje se bavi zaštitom konkurencije i potrošača EU može odobriti sporazum sa ili bez uslova, ili otvoriti sveobuhvatnu istragu u roku od četiri meseca nakon završetka preliminarnog izveštaja, ukoliko postoje razlozi za  zabrinutost. Očekuje se da dogovor bude aminovan usred pada prodaje automobila širom sveta, dok neke kompanije zauvek zatvaraju proizvodne linije i salone kako bi sprečile bankrot nakon pandemije koronavirusa, a druge ponovo otvaraju pogone kako se mere liberalizuju.

 

 

Iako su najave spajanja pratile određene afere, kao i prethodno propali pregovori o spajanju Renault-Nissan grupacije sa PSA Grupom, zajedničkim saopštenjem krajem prošle godine potvrđena je odluka spajanje ovih automobilskih giganata, koje otvara i neka nova tržišta.

 

 

Od ranije je poznato da će sedište nove kompanije biti u Holandiji, a da će na njenom čelu biti glavni izvršni direktor PSA, Karlos Tavares, te da će predsednik FCA Džon Elkan  predsedavati udruženom kompanijom. Američko-italijanska grupacija FCA i francuska PSA grupa prodale su zajedno prošle godine preko 9,5 miliona vozila, pa će udružene biti četvrta najveća automobilska grupacija na svetu.

 

Kako će se sve to završiti i šta će nam dobro/loše doneti u automobilskoj industriji, ostaje nam da ispratimo. 

 

FCA PSA

2 Komentara

  1. […] Prošlog meseca objavili smo da će se Regulatorno antimonopolsko telo EU do sredine juna izjasniti o 50 milijardi vrednom spajanju dve velike evropsko-američke automobilske grupacije, Fiat Chrysler Automobiles i PSA Group. Iako se mislilo da je u pitanju samo formalno davanje mišljenja, sada se čini da neće sve tako glatko proći za automobilske gigante.  […]

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery