Vesti

Upravni odbori FCA i PSA potpisali sporazum o spajanju!

Vrednost ugovora je 50 milijardi dolara!

FCA i PSA
1.6KPregleda

Upravni odbori FCA i PSA grupacija potpisali su danas obavezujući sporazum o spajanju čija je vrednost čak 50 milijardi dolara, prenosi agencija Rojters.

FCA i PSA

Naime, izvori upoznati sa ovom temom su naveli da bi ova dva automobilska giganta mogla da izdaju i zvanično saopštenje o potpisivanju sporazuma pre kraja ove nedelje. Takođe, navodi se da e dodatni detalji biti saopšteni u vrlo kratkom roku. Ova vest stiže samo šest nedelja nakon što su ove dve grupacije najavile plan o spajanju. Njihovim partnerstvom će nastati četvrti najveći proizvođač automobila na svetu.

Saopšteno je da će udeo kineske Dongfend Motor grupe, koja sada ima vlasništo nad 12,2 procenata akcija u PSA grupaciji biti smanjen na 4,5 procenata. Time će spajanje FCA i PSA grupacije biti olakšano. Takođe, odeljenje za robotiku kompanije FCA grupacije, Comau, ostaće deo nove kompanije. Ranije se spekulisalo da će to odeljenje biti isključeno iz spajanja.

FCA i PSA

Ovim spajanjem će FCA dobiti pristup modernijoj platfomri PSA grupe. Na taj način će FCA grupaciji biti lakše da ispuni standarde o emisiji štetnih gasova. Sa druge strane, PSA će imati velike koristi od FCA grupe kada je u pitanju poslovanje u SAD. Podsećamo, FCA grupacija je vlasnik brendova Ram i Jeep.

Dve kompanije su u zajedničkom saopštenju navele da će na čelu nove grupe biti glavni izvršni direktor PSA, Karlos Tavares, a predsednik FCA, Džon Elkan će predsedavati udruženom kompanijom.

Još nije doneta odluka o imenu nove kompanije, saopštili su rukovodioci na telekonferenciji. Generalni direktor FCA Majk Manli ostaće na rukvodnoj funkciji, ali nije rečeno na kojoj.

Spajanjem dva auto-giganta na fifti-fifti osnovi, najavljeno je u oktobru. Ovime se rađa koncern sa prihodima od gotovo 170 milijardi evra i proizvodnjom 8,7 miliona automobila godišnje. To je svrstava odmah iza kompanija Toyota, Volkswagen i Renault-Nissan alijanse.

U vlasništvui nove kompanije biće brendovi Dodge, Alfa Romeo, Chrysler, Maserati, Peugeot, DS, Opel i Vauxhall.

FCA i PSA

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery