Vesti

Sada i zvančno potvrđeno! Spojili se FCA i PSA!

Dobijamo novog giganta u automobilskoj industriji!

FCA i PSA
2.69KPregleda

Ono o čemu se spekulisalo tokom poslednjih nekoliko dana, danas je i zvanično potvrđeno! Italijansko-američka FCA grupacija (Fiat Chrysler Automobili) i francuska PSA grupa upravo su se dogovorile o spajanju u zajedničku kompaniju. Sedište te kompanije će biti u Holandiji. Ovim spajanjem nastaće četvrti najveći proizvođač automobila na svetu! 

FCA i PSA

Ova informacija se pojavila svega nekoliko meseci nakon vesti o pregovorima FCA grupacije i kompanije Renualt. Međutim, ti pregovori su propali, najviše zbog francuske Vlade. Takođe, ni kompanije Nissan, partner kompanije Renault, nije podržala te pregovore.

Kako stvari stoje, FCA je krenula dalje i pronašla je novog partnera u vidu PSA grupe. Očekuje se da ovo spajanje otvori nove perspektive za obe kompanije.

Upravni odbori ovih kompanija, ovlastili su svoje timove da u narednim sedmicama finalizuju dogovor. Po tom dogovoru bi obe kompanije imale po 50 odsto vlasništva nad novim zajedničkim pravnim subjektom.

Naravno, na ovaj način će obe kompanije uštedeti dosta novca koji bi inače bio uložen u razvoj novih tehnologija. Troškovi proizvodnje će biti podeljeni, a nove platforme bi se razvijale zajedničkim snagama. Time bi FCA i PSA postale ozbiljan igrač i na polju elektrifikacije.

Po ovom planu, izvršni direktor PSA grupacije, Karlos Tavarez bi postao izvršni direktor nove alijanse, dok bi Džon Elkan, trenunti predsednik FCA grupacije, zauzeo istu poziciju u alijansi.

Ova dva proizvođača su tokom prošle godine ukupno prodala 8,7 miliona vozila. Time bi se nova kompanija našla na četvrtom mestu po broju prodatih automobila, ispred General Motors-a.

 

2 Komentara

  1. […] Još uvek nije objavljen zvanični amblem, odnosno logo nove grupacije, za koju se veruje da će zvanično „zasijati“ na automobilskom nebu u prvom kvartalu 2021. godine. Stellantis, nastao spajanjem PSA Grupe i FCA grupacije, trebalo bi da bude četvrti najveći proizvođač automobila na svetu, kao što smo i ranije preneli.  […]

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery