AktuelnoVesti

Pretres kancelarija FCA i Iveco u Evropi

Klupko se razmotava

1.21KPregleda

Nemački tužioci pretražuju FCA i Iveco u okviru istrage o nedozvoljenim emisijama štetnih gasova

 

Kancelarije kompanije Fiat Chrysler Automobili u Evropi pretrešene su prošle nedelje u okviru istrage o prevarama sa emisijama štetnih gasova pojedinih automobilskih proizvođača. 

 

 

Prema frankfurtskim tužiocima koji su pokrenuli istragu, motori koje koriste različita vozila brendova Fiat, Alfa Romeo i Jeep, kao i oni u kamionima Iveco,  sadrže potencijalno ilegalni softver koji služi za „maskiranje“ prekomernih nivoa zagađenja. Pretrage kancelarija FCA i CNH Industrial isti dan sprovedene su u Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj.

 

 

Istraga nije posebno imenovala konkretne proizvođače automobila koji se ispituju, jer samo pojedinci, a ne kompanije, mogu biti procesuirani prema nemačkom zakonu. Tužilaštvo je saopštilo da istraga cilja devet lica koja rade u „međunarodnom proizvođaču automobila“ i da preciziralo da želi da utvrdi njihovu ulogu u opremanju pojedinih modela potencijalno ilegalnim softverom koji služi za prikrivanje realne emisije štetnih gasova.

 

Fiat

 

Portparol FCA potvrdio je da su vlasti pretresle brojne kancelarije ove kompanije u Evropi, dodajući da oni u potpunosti sarađuje sa tužilaštvom, prenosi Reuters. „FCA ispituje svu relevantnu dokumentaciju kako bi na pravilan način rešio sve zahteve koje tužilaštvo može imati“, kažu u kompaniji.

 

 

Tužioci tvrde da je otkriven potencijalno ilegalni softver u 1,3-litarskim i 1,6-litarskim Multijet agregatima koji se koriste u raznim modelima marke Alfa Romeo, Jeep, Fiat i Iveco. Tvrdi se da su sva ta vozila prošla laboratorijske testove zagađenja, ali kada se voze na putu, softver u velikoj meri redukuje, pa čak i potpuno isključuje filtriranje izduvnih gasova.

 

 

U odvojenoj vesti Rojtersa, navodi se da je regulatorno telo antimonopolske politike Evropske unije stopiralo istragu o najavljenom spajanju FCA i PSA Grupe, jer se čeka da oba proizvođača dostave svu traženu dokumentaciju i detaljne podatke u vezi sa pojedinim modelima, pre svega segmentom mini-venova.

 

FCA i PSA

 

FCA i PSA imaju za cilj da spajanjem završe u prvom kvartalu 2021. godine.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery