AktuelnoEco GreenVesti

Toyota pripremila novi električni SUV za evropsko tržište

2.3KPregleda

Toyota će predstaviti novi električni SUV sledeće godine, kao prvi model kreiran na namenskoj BEV platformi, igrajući ulogu inicijalne kapisle za razvoj brzorastuće palete električnih vozila

 

Model, čije ime još uvek nije poznato, biće sličan aktuelnom RAV4, mada će počivati na posebnoj arhitekturi za električna vozila. Toyota kaže da je kreiran s evropskim tržištem na umu, a biće proizvođen takođe u posebnoj fabrici nulte emisije u Japanu.

 

SUV o kojem je reč će biti prvi od šest BEV modela koji će koristiti novu e-TNGA platformu, koju je Toyota razvila u kooperaciji sa Subaruom. Ova arhitektura je dizajnirana tako da bude krajnje prilagodljiva, u smislu da može biti primenjena za vozila različitih gabarita i međuosovinskih rastojanja. Takođe, može da usvoji prednji, zadnji i pogon na sve točkove, što znači da motori mogu biti pozicionirani na obe osovine, uz različite kapacitete paketa baterija.

 

Toyota takođe tvrdi da će znanja stečena iz hibrida omogućiti bolju autonomiju i životni vek baterija.

 

Šef razvoja evropskih proizvoda Toyote, Andrea Karluči, rekao je da će novi automobil biti „veoma evropski u smislu DNK i dizajna“. On je objasnio da je novajlija veličine RAV4 odabran da bude prvi Toyotin BEV jer „se radi o globalnom modelu, koji nudi najbolji balans u odnosu na potrebe svih regiona“. Takođe je dodao: „Sasvim je jasno da kompaktniji modeli donose veći obim, ali ovo je pokazatelj gde ćemo biti fokusirani u budućnosti kada je reč o drugim modelima za evropsko tržište.“

 

Toyota je prethodno saopštila da će drugi modeli planirani za e-TNGA platformu uključivati kompaktni SUV koji se razvija u kooperaciji sa Suzukijem, krosover, veliki SUV, limuzinu i monovolumen. Toyota takođe ulaže u istraživanja na planu čvrstih baterija i planira da lansira „velikoserijski“ BEV koristeći novu tehnologiju u prvoj polovini 2020-ih.

 

Pored novog električnog SUV-a, Toyota će lansirati BEV verzije Proace i Proace City vanova sledeće godine. Dok će dolazak modela na  e-TNGA platformu ubrzano proširiti Toyotinu električnu ponudu, firma ostaje posvećena elektrifikovanoj ponudi koja uključuje hibride, „plug-in“ hibride i modele pogonjene vodoničnim gorivnim ćelijama. Kompanija ima za cilj da prodaje 5,5 miliona elektrifikovanih automobila godišnje do 2025.

 

Što se Evrope tiče, Toyota planira da lansira više od 60 novih ili unapređenih elektrifikovanih modela do 2025. Do tog vremena, Japanci očekuju da se više od 70 odsto njihove prodaje odnosi na hibridne modele, s tim što će udeo PHEV, BEV i FCEV primeraka biti nešto više od 10 odsto po tipu.

 

Novi električni SUV će se takođe pridružiti brzorastućoj SUV ponudi. Uz RAV4 sličnih gabarita, koji je u ponudi s hibridnim i „plug-in“ hibridnim pogonskim sklopovima, Toyotin krosover portfolio sada uključuje Yaris Cross, C-HR, Highlander i Land Cruiser.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery