AktuelnoEco GreenVesti

U Švedskoj u novembru prodato više „plug-in“ nego konvencionalnih automobila

654Pregleda

U novembru je u Švedskoj oboren rekord kada je u pitanju prodaja automobila „s priključkom“

 

Naime, u sektoru putničkih vozila, tržišno učešće elektrifikovanih automobila je iznosilo čak 38,7 odsto, što je značajno više u poređenju s 14 odsto iz novembra 2019. S druge strane, prodaja tradicionalnih (benzinskih i dizel) modela je pala na 37,1 odsto, što znači da su modeli s elektiričnim priključkom po prvi put po prodaji nadmašili „tradicionaliste“. Inače, ukupno automobilsko tržište ove skandinavske zemlje je palo za 12,9 odsto.

 

 

Pre samo dva meseca (septembar), kada je prodaja konvencionalnih (nehibridnih) automobila pala ispod 50 odsto ukupnog plasmana po prvi put, tržište elektrifikovanih vozila se dodatno ubrzalo, nadmašivši benzince i dizelaše.

 

Na modele „s priključkom“ se u novembru odnosila prodaja od 10.237 primeraka (od ukupno 26.500). Veći doprinos su dali „plug-in“ hibridi (PHEV) s 28,5 odsto udela, dok su baterijski modeli zauzeli 10,2 odsto tržišnog kolača. To znači da da imamo neznatno proporcionalno povećanje prodaje BEV-a u poređenju s novembrom 2019. Kumulativni udeo „plug-in“ četvorotočkaša u 2020. sada iznosi 29,9 odsto, što je dramatičan porast u odnosu na 11,5 odsto u istom periodu prošle godine.

 

Kao i u septembru, tako je i u oktobru i novembru udeo „plug-in“ modela bio značajno iznad 30 odsto – 34,3, 36,2, odnosno 38,7 odsto. Očekuje se da u decembru bude probijena brojka od 40 odsto tržišnog udela.

 

 

BEV bestseler u Švedskoj je Tesla Model 3, mada je najbolje prodavani model u novembru bio Volkswagen ID.3, koji se zajedno s Polestarom 2 ubrzano penje uz lestvicu, a treba podsetiti da su isporuke nemačkog modela započele tek krajem leta.

 

Industrijska asocijacija, BIL Sweden, upozorava da bi buduće promene u poreskoj politici mogle da uspore rast „plug-in“ automobila u 2021., mada se predviđa da će udeo od oko 30 odsto biti zadržan. BIL Sweden kaže da će ostvarivanje tržišnog udela od 40 odsto biti moguće naredne godine ukoliko ne dođe do promena vezanih za poreske povlastice.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery