AktuelnoVesti

Tromotorni Lucid Air pokrio četvrt milje za 9,245 sekundi – Ilon Mask u panici (VIDEO)

2.67KPregleda

S obzirom na naš potonji članak, koji možete pročitati OVDE, čini se da se Tesla više brine zbog dolaska Lucid Aira nego Porsche Taycana

 

 

Prosto, nemački model je drugačiji, cilja drugačiju klijentelu a i papreno je skup u odnosu na američkog rivala, tako da ne dolazi do nekog posebnog preklapanja kupaca. Međutim, stvari ne stoje tako i s Airom.

 

 

Porsche je naglasak stavio na Taycanove performanse, s tim što su u njegovom slučaju važnije vozne osobine, upravljivost i sposobnost da se ostvari respektabilno vreme na trkačkoj stazi. Što se Aira tiče, Lucid Motors cilja upravo na parametre u kojima Tesla „caruje“. Pored svega, novajlija raspolaže autonomijom koju konkurenti za sada mogu da ostvare samo u snovima.

 

 

Mnogi su kritikovali Taycan zbog njegog mediokritetskog dometa, i mada to jeste donekle tačno, treba imati na umu da je on razvijen za evropsko tržište na prvom mestu, a sve preko tristotinak kilometara se na Starom kontinentu može posmatrati kao „bonus“. Pored toga, prvi električni Porsche je poznat po tome što je bolje rezultate ostvario pri testiranju u realnim uslovima u poređenju s nominalnim brojkama.

 

 

S 832 kilometra dometa, Lucid Air dominira. S druge strane, performanse vrhunske Air Dream verzije su možda pomalo razočaravajuće na „prvu loptu“, posebno kada je reč o sprintu do „stotke“ (3 sekunde). Tesla tvrdi da će tromotorni Model S Plaid istu radnju obavljati za samo 2,1 sekundu, mada to tek treba da verifikuje. Međutim, stvari imaju tendenciju da postaju pomalo „mutne“, kada su tako fine razlike u pitanju.

 

 

Čak i u postavci s dva motora, Air četvrt milje pokriva za 9,9 sekundi, što je čak pola sekunde brže od trenutno najbržeg Teslinog Modela S. Ono što treba uzeti u obzir je sugestija od pre par dana da će tromotorni Air četvrt milje preći za 0,3 sekunde brže, što će dodatno povećati Lucidovu prednost.

 

 

U međuvremenu, Tesla je održao svoj „Battery Day“, a taman kada je prezentacija trebalo da bude završena, Ilon Mask je spomenuo budući Model S Plaid. Tromotorna Teslina limuzina, koja treba da bude lansirana otprilike u isto vreme kad i Lucid Air, trebalo bi da do „stotke“ ubrzava za 2,1 sekundu, a četvrt milje pređe za ispod devet sekundi. Naravno, za sada se sve svodi na Ilonove reči, a znamo dobro koliko Maskova „kazanija“ znaju da budu verodostojna. Vreme će sve pokazati.

 

 

Lucid Motors je u međuvremenu objavio klip u kojem tromotorni Air prototip četvrt milje pokriva za 9,245 sekundi. Nema informacija vezanih za uslove pod kojima je pokušaj izveden, ali iz onoga što možemo da vidimo, dve stvari treba da se istaknu: na prvom mestu, čini se da je prototip koristio regularne serijske gume, što je dobra stvar, na drugom, vozilo je u potpunosti ogoljeno, s dodatim zaštitnim kavezom, što rezultat čini možda manje relevantnim.

 

 

Međutim, jedno je jasno: Lucid je definitivno „povukao Teslu za uši“, tako da smo dobili svojevrsni rat, a i iz geopolitike je poznato da najveža mržnja vlada među entitetima s minimalnim razlikama (što smo osetili na svojoj koži). Ipak, na ovom polju je konkurentnost više nego poželjna, jer pokreće napredak. Lucid Motors je možda najbolja stvar koja se desila u EV univerzumu od začetka Tesle.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery