AktuelnoVesti

I Toyota zaustavila razvoj V8 motora

Šteta zbog Lexusa

1.05KPregleda

Toyota i Lexus ubuduće bez V8 agregata

 

Informacije koje stižu iz Japana tvrde da kompanija Toyota otkazuje razvoj svojih V8 motora. Nedavno smo imali slične vesti da BMW izbacuje svoj quad-turbo dizel, kao i da VW ukida V8 za moćnog Tourega.

 

Ukidanje Toyota V8 agregata značilo bi verovatno kraj za model Lexus LC F, bar onaj sa ovim motorom ispod haube. Na Toyotu, kao i druge proizvođače automobila, negativno je uticala pandemija koronavirusa i globalna kriza koja se tek očekuje. To je japanski brend navodno podstaklo da usmeri svo fokus na V6 motore sa turbopunjenjem, kao i na hibridno – električne pogonske sklopove.

 

 

Vest je objavio japanski Mag-X, ali nije izneto previše detalja. Ako je informacija tačna, to bi značilo i da je Toyota V8 sa dvostrukim turbo-motorom razvijen za trkačku verziju Lexus LC za ovogodišnjih 24 sata Nurburgringu, otkazan. Lexus se obavezao da će ovaj motor nakon toga ponuditi u budućim putničkim automobilima. Verovatno bi debitovao u dugoočekivanom modelu LC F naredne godine.

 

 

U junu je odvojena vest iz Japana tvrdila da je Lexus odlučio da prekine projekat LC F. Navodno, zbog troškova i radne snage potrebnih za dovršetak razvoja automobila i izbacivanje na tržište. Očekivalo se da će novi twin-turbo V8 zapremine 4,0 litra isporučivati više od 600 kS. U isto vreme se tvrdilo da je Toyota nastavila da razvija ovaj agregat. Kao i da će ga korististi za svoje pick-up kamione u Severnoj Americi

 

 

Takođe se verovalo da bi LC-ov petolitarski V8 trebalo da zameni ovaj novi 4,0-litarski twin-turbo V8. Ako je verovati Mag-X magazinu, to više nije opcija.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery