AktuelnoVesti

Tesla Roadster opremljen SpaceX paketom ubrzava do 96 km/h za 1,1 sekundu (VIDEO)

6.64KPregleda

Stvari se u današnje vreme neverovatno brzo menjaju. Pre samo par godina, kada god bi neka nova „startap“ kompanija najavila sopstveni elektromobil, koji će uskoro da stupi na tržište, Teslini fanovi bi ga obično nazvali „vaporware“, odnosno nešto što je zamišljeno, ali ne postoji (i verovatno neće postojati) u stvarnosti.

 

Ruku na srce, u većini slučajeva su bili u pravu. Od svih koji su pokušali, čini se da je samo Lucid Motors spreman da započne proizvodnju, mada i tu „levitira“ mali znak pitanja. Međutim, svako ko ima oči i mozak može da uvidi do koje mere upravo Tesla „bez ikakvog blama“ koristi dotičnu strategiju „šamarajući se“ brojkama a da nije ni isporučio gotov proizvod.

 

Roadster druge generacije je najbolji primer za to. Ovaj „hiperčetvorosed“ je inicijalno predstavljen pre tri i po godine, i ukoliko Tesla ne izvede neku „magiju“, verovatno ga nećemo videti još najmanje godinu dana. Naime, kompanija je saopštila da prioritet predstavljaju Semi (kamion) i Cybertruck, verovatno zbog potencijalno veće profitne marže i većeg obima proizvodnje.

 

U međuvremenu, Rimac Automobili je skinuo veo s Nevere, četvoromotornog, električnog hiperautomobila, koji isporučuje 1.914 ks i 2.360 Nm obrtnog momenta (ne 10.000 kao Tesla). Za razliku od nekih, Rimac ne igra prljave igre u vidu reklamiranja obrtnog momenta, a da usput „zaboravi“ da spomene da se radi o vrednosti na točku, ne obrtnom momentu motora, što je standard  u automobilskoj industriji.

 

Neveru smo već mogli da vidimo u duelu s Ferrarijem SF90 Stradale u trci na četvrt milje, gde hrvatski elektromobil prosto „uništava“ italijanski superhibrid. I ne samo to, već je postavio novi nezvanični rekord u klasi serijskih automobila – 8,62 sekunde, i to na starom aerodromu, bez prethodnih priprema. Možemo samo da pretpostavimo kakvo vreme može da ostvari u idealnim uslovima.

 

Da se vratimo na Tesla Roadster. Jedino gde može da se vidi je Petersen Automotive muzej, gde je izložen, kao i u kompjuterski generisanim video klipovima, poput ovog ispod, koji simulira ubrzanje vozila. Ovo je bilo zanimljivo pre par godina, dok su stvari još uvek bile „sveže“, jer u međuvremenu u Tesli kao da su zaboravili na Roadster.

 

Što se dotičnog klipa tiče, u njemu se pojavljuje standardan model pored onog opremljenog SpaceX paketom, koji bi navodno trebalo da omogući ubrzanje od 0 do 96 km/h za 1,1 sekundu, uz pomoć mlaznica hladnog vazduha. Autor videa se potrudio da fizika izgleda realno i što je moguće preciznije. Razlika između dva automobila u trci na četvrt milje je iznosila par dužina vozila. Očigledno, s obzirom na performanse, to je značajna stavka, ali kako se ona ogleda u brojkama? Na to pitanje nismo dobili odgovor, a sve kao i do sada, ostaje u domenu virtuelnog.

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

  1. тог Ринца нико нигдје не помиње осим медија у Србији и код њих, компанија која праве десетак кола годишње каквих је на стотине на другим мјестима

  2. Daj ga na stazu sa bilo kojim Ferrarijem pa ce biti malo realnije unistenje! Uostalom sa takvim tempom Rimac ne bi izdrzao ni par krugova, ako bi i jedan uspeo, a da se ne istrosi baterija. Sta uostalom znaci i dokazuje trka na 1/4 milje?!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery