AktuelnoEco GreenVesti

Tesla Roadster SpaceX do „stotke“ za 1,2 sekunde!?

3.59KPregleda

To je zaista nestvarno brzo.

 

Prošle su tri godine otkada je Tesla predstavio drugu generaciju Roadstera. Ovaj automobil je trebalo da stupi na asfalt prošle godine, ali ipak mu je potrebno još neko vreme da se materijalizuje. Sada se njegov dolazak očekuje za 2022. modelnu godinu, a do tada, jedan je izložen u Petersen Automotive muzeju, s interesantnom ukrasnom pločom na kojoj stoji da od 0 do 96 km/h (0-60 milja na čas) ubrzava za 1,1 sekundu kada je opremljen SpaceX paketom.

 

Mask je naravno iskoristio Twitter da potvrdi ovo otkriće, rekavši da je takvo ubrzanje moguće sa „SpaceX“ opcionim raketnim potisnikom. Roadster će navodno koristiti potisnike hladnog vazduha, koji će dolaziti iz tankova s komprimovanim vazduhom, s tim što će potisnici biti sakriveni iza registarske tablice. Bez ovog paketa, Tesla tvrdi da će novajlija do 96 km/h ubrzavati za 1,9 sekundi, što znači da će mu do stotke biti potrebno okruglo dve, što je i dalje zapanjujuće.

 

Mask je dao brojna obećanja vezana za Roadster, tvrdeći da će ovaj automobil moći uz pomoć jednog punjenja da pređe 998 kilometara. Da podsetimo, reč je o tromotornoj konfiguraciji gde dva motora pogone zadnje a jedan prednje točkove. Energija je obezbeđena iz baterije od 250 kWh.

 

Kada je Tesla predstavio prototip 2017., rekao je da će isporučivati obrtni moment od 10.000 Nm i da će do 160 km/h ubrzavati za 4,2 sekunde, što je brže nego što većina sportskih automobila može da ubrza do 100 km/h.

 

Četvrt milje bi trebalo da pokrije za 8,8 sekundi,  a sve te to što pruža neće doći po niskoj ceni, naravno. Da dodamo da će biti sposoban da probije barijeru od 400 km/h. Osnovni Roadster će startovati s cenom od 200.000 dolara, dok će za Founders Series koja će brojati samo 1.000 primeraka, morati da se izdvoji 250.000 zelenih novčanica.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery