AktuelnoEco GreenVesti

Silent Shadow započinje električnu eru Rolls-Roycea

1.75KPregleda

Rolls-Royce se priprema za ulazak u segment električnih automobila na velika vrata, i to formirajući potpuno novu modelnu liniju

 

Detalji bi trebalo da budu predstavljeni u okviru oficijelnog plana do kraja godine, mada ne treba očekivati da će Britanci obelodaniti sve u potpunosti. Novi elektromobil bi mogao da usvoji stajling inspirisan 103EX konceptom iz 2016.

 

Doduše, baterijski pogonjeni prototip Phantoma egzistira u minhenskom istraživačko-razvojnom centru BMW-a, matične kompanije Rolls-Roycea. Iako je britanska marka razmatrala stavljanje u proizvodnju električne verzije postojećeg modela, kao prvog zvaničnog elektromobila, ipak će biti favorizovan potpuno novi automobil, s tim što se prototip koristi kao podloga za testiranje pogonskog sklopa.

 

Krajem prošle godine, BMW je podneo zahtev za zaštitu naziva Nemačkom zavodu za patente – „Silent Shadow“, što je varijacija na temu „Silver Shadow“ oznaci, korišćenoj od 1965. do 1980. za najbolje prodavani Rolls-Royce do danas.

 

Mada još uvek nije jasno u kakvoj će formi pristići Silent Shadow, ovaj EV će koristiti pogonski sistem i tehnologiju baterija iz nedavno predstavljenog BMW-a iX, naprednog električnog SUV, koji kreće s prodajom u toku ove godine.

 

Odluka da se lansira EV je doneta nakon što je šef Rolls-Roycea, Torsten Miler-Etveš, potvrdio da će kompanija zaobići benzinsko-električne „plug-in“ hibridne skopove i koncentrisati se na razvoj čisto električnih modela.

 

Takođe, gotovo deset godina je prošlo od predstavljanja 102EX sa zadnjim pogonom, unikatne električne verzije prethodne, sedme generacije Phantoma, koja je konstruisana da bi se ispitale reakcije kupaca na električni Rolls-Royce na Salonu automobila u Ženevi 2011.

 

„Potrebno nam je da donosimo pametne odluke vezano za to u šta ulažemo naš novac. Možda je u redu za veće kompanije da idu s hibridima i raznoraznim različitim tehnologijama. Bilo je neophodno da donesemo izvesnu odluku“, Rekao je Miler-Etveš u vezi s potezom koji će rezultirati alternativom za tradicionalni V12 benzinac, prvi put posle 2003.

 

Silent Shadow će predvoditi obnovljene napore da se Rolls-Royce kao marka predstavi tehnološki „osvešćenim“ kupcima dubokog džepa, prvenstveno na ključnim tržištima kao što su kinesko i američko.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery