Vesti

Prva potpuno električna Mazda će biti predstavljena krajem sledećeg meseca!

Na Sajmu automobila u Tokiju

Mazda
1.78KPregleda

Kompanija Mazda danas je zvanično potvrdila da će njeno prvo serijsko, potpuno električno vozilo biti premijerno predstavljeno na Sajmu automobila u Tokiju. Podsećamo, taj sajam se održava od 25. oktorbra do 4. novembra.

Mazda

Japanski proizvođač automobila nije otkrio puno detalja o tom vozilu. Rečeno je samo da je reč o „potpuno novom modelu“. Prototip modeli koje smo imali prilike da vidimo su imali karoseriju modela CX-30 i novu, električnu platformu. To nam nažalost ne govori puno o konačnom dizajnu tog automobila.

Takođe se ne zna ni puno toga o pogonskom sklopu. Međutim, prototip modeli su imali bateriju kapaciteta 35,5 kWh. Autonomija (domet) takođe nije poznata, ali znamo da automobili sa baterijama sličnog kapaciteta sa jednim punjenjem mogu da pređu i do 240 kilometara. To je gotovo isto koliko može da pređe i novi Mini Cooper SE koji ima bateriju od 32,6 kWh. Naime, taj model sa jednim punjenjem može da pređe do 270 kilometara.

Performanse bi trebalo da budu solidne. Veruje se da će prvi, potpuno električni model kompanije Mazda imati elektromotor koji razvija 141 KS (105 kW) i 265 Nm obrtnog momenta.

Očekuje se da prva serijska, potpuno električna Mazda stigne na tržište Evrope, Kine i Japana. Postoji šansa da će se taj model prodavati i u Americi.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery