AktuelnoPredstavljamoVesti

Predstavljen i BMW X2 xDrive 25e

Elektrifikovana BMW ofanziva

3.42KPregleda

BMV X2 debituje sa PHEV pogonom koji nudi preko 55km autonomne električne vožnje

 

Nemački rivali BMW i Mercedes-Benz kao da su se utrkivali u ekskluzivnim promocijama i najavama prošle nedelje. U obilju premijum noviteta i tizera predstavljenih u proteklih nekoliko dana, promakao nam je BMW X2 koji je dobio novi plug-in pogonski sklop.

 

Naime, najpre je krajem pretprošle nedelje Mercedes pustio novu fotografiju i informacije o restilizovanoj S Klasi, da bi odmah sutradan BMW odgovorio predstavljanjem osvežene hibridne Serije 5 (sedan i karavan),  te facelifta Serije 6 Gran Turismo. Štutgart je uzvratio unapređenom kupe E Klasom u prelepoj varijanti E53 AMG coupe, ali je prednost Bavarcima donela najava fantastičnog M5 EV sa preko 1.000 kS, a dominaciju učvrstila Serija 4 Coupe, kao i pomenuti osveženi pogon modela X2. 

 

 

BMW plug-in hibridna linija proširuje se uvođenjem novog modela X2 xDrive 25e, koji je najavljen ranije ove godine.

Najavljen za start ovog leta u Nemačkoj, ovaj „ekološki krosover“ ima restilizovanu prednju masku koja izbegava okrugle maglenke koje se nalaze na standardnom modelu. One su efektivno zamenjene novim LED svetlima koja imaju funkciju „svetla za loše vremenske prilike“.

 

 

 

Ostale promene u odnosu na bazični model su dosta ograničene, ali je uz naravno novi hibridni plug-in pogon, aerodinamika vožnje poboljšana zahvaljujući 10 mm nižem klirensu. Osveženi model takođe poseduje sistem upozorenja za pešake kojeg nije bilo u bazičnoj verziji X2, kao i aluminijumske  felne od 17 inča.

 

 

Promene u unutrašnjosti su neprimetne, ali uključuju izbor različitih dimenzija multimedijalnih ekrana osetljivih na dodir.

 

 

Litijum-jonska baterija od 10 kWh smeštena ispod zadnjeg dela vozila uzrokuje nešto manji teretni prostoro. Naime, novi hibridni X2 ima kapacitet prtljažnika od 410 litara, odnosno 1290 l sa spuštenim sedištima, u odnosu na model predstavljen 2018. godine koji ima 470/1.355 l.

 

 

Naravno, glavna novina jeste plug-in hibridni pogonski sklop koji se sastoji od turbokompresovanog 1,5-litarskog trocilindričnog benzinskog agregata sa 125 kS, koji pokreće prednje točkove. Njemu se pridružio električni motor snage 95 konja , koji pokreće zadnje točkove. Ovakav sklop daje modelu X2 25e xDrive pogon na sve točkove i kombinovanih ukupno 220 kS i  385 Nm obrtnog momenta.

 

 

U pogledu performansi, novi X2 e25 može da ubrza do „stotke“ za 6,8 sekundi i postigne maksimalnu brzinu 195 km/h (ovog puta ne fabrički ograničenu već realnu).

 

 

Što je još važnije, plug-in hibridni X2 ima autonomni električni domet od 57 km. Kada se baterija isprazni, može se potpuno napuniti za otprilike pet sati pomoću klasične utičnice u domaćinstvu. BMW i Wallbok punjač smanjuju to vreme na oko 3,2 sata.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery