AktuelnoIndustrijaVesti

Nestašica čipova je bila neizbežna i do nje bi došlo u svakom slučaju

2.94KPregleda

Većina ljudi veruje da je globalna zdravstvena kriza kriva za nestašicu čipova. Do izvesne mere, to je tačno.

 

Gotovo preko noći, mnogi od nas su počeli da rade od kuće, što je u velikoj meri povećalo potražnju za elektronskim uređajima poput laptopova, tableta, veb kamera i mobilnih telefona. Budući da svi ovi uređaji dolaze s velikim brojem čipova, njihovi proizvođači su povećali porudžbine da bi održavali korak s potražnjom.

 

Ovo je izazvalo iznenadnu eksploziju u broju porudžbina, što je dovelo do velikog poremećaja u lancu snabdevanja širom sveta, nevezano o kojoj industrijskoj grani se radi.

 

Međutim, zdravstvena kriza nije jedini krivac, kaže jedan od vodećih svetskih proizvođača čipova.

 

Generalni direktor Qualcomma, Kristijano Amon, objasnio je da bi se nestašica poluprovodnika svakako desila, a razlog je tehnološka revolucija koja je u toku u većini industrijskih sektora.

 

Drugim rečima, s obzirom da svaki novi i najmanji proizvod koristi neki čip, potražnja za dotičnom tehnologijom je značajno porasla, tako da je bilo samo pitanje vremena kada će proizvođači završiti tu gde se sada nalaze.

 

Amon objašnjava da je ovo samo znak da su poluprovodnici postali esencijalna tehnološka komponenta za „budućnost ekonomije u svakoj zemlji i širom kompletne industrije“, i bez sumnje, on je u pravu.

 

Qualcommov zvaničnik je pohvalio planove američke vlade koja bi trebalo da pomogne proizvodnji čipova, posebno zbog dozvole postojećim igračima da povećaju svoje kapacitete i u isto vreme dajući manjim kompanijama mogućnost da se prošire na ovom planu.

 

Amon smatra da će se nestašica čipova značajno smiriti u drugoj polovini ove godine, a ta prognoza ide u korak s njegovom prethodnom procenom da će se situacija u potpunosti normalizovati do kraja 2022. U međuvremenu, automobilsko tržište se i dalje muči s konstantnim nedostatkom čipova, tako da bi bilo sjajno da se Amonove reči obistine.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery