AktuelnoVesti

Proizvođači automobila obustavljaju poslovanja u Rusiji

1.99KPregleda

Kako se rat u Ukrajini razbuktava, sve veći broj proizvođača automobila povlači poteze vezane za region, uz davanje finansijske podrške Ukrajini.

 

Toyota i Honda su poslednje kompanije koje su suspendovale poslovanje u obe zemlje, dok se Stellantis pridružio onima koji su dali značajne humanitarne donacije Ukrajini.

 

U svom pres materijalu, Toyota kaže da je 24. februara obustavljen rad u svim prodajnim i postprodajnim objektima na 37 lokacija u Ukrajini. Japanska kompanija je takođe navela jođ 168 prodajnih mesta u Rusiji, kao i proizvodni pogon u Sankt Peterburgu, gde se sklapaju Camry i RAV4, prvenstveno za rusko tržište. Ova fabrika će biti zatvorena 4. marta, dok se u isto vreme obustavlja uvoz na neodređeno vreme, zbog „poremećaja u lancu snabdevanja“. Nema pomena o promenama što se tiče prodaje u Rusiji.

 

Honda nema proizvodnju u Rusiji ili Ukrajini ali ova japanska marka će obustaviti izvoz automobila i motocikala u Rusiju. Hondin portparol je izjavio da će se s poslovanjem nastaviti kada se sve vrati u normalu. Mazda takođe obustavlja pošiljke u fabriku u Rusiji.

 

Stellantis je takođe izdao materijal za medije, najavivši donaciju od milion evra za humanitarnu pomoć Ukrajini, što će biti distribuirano putem neimenovane nevladine organizacije u tom regionu. Stellantis ima 71 zaposlenog u Ukrajini.

 

„Stellantis osuđuje nasilje i agresiju, i u vreme bola bez presedana, naš prioritet predstavljaju zdravlje i bezbednost naših zaposlenih u Ukrajini, kao i njihovih porodica“, rekao je šef koncerna, Karlos Tavares. „Agresija koja je uzdrmala svetski poredak, već je izazvala uznemirenje zbog neizvesnosti. Stellantisova zajednica, sačinjena od pripadnika 170 nacionalnosti, s užasom gleda kako civili beže iz zemlje. Broj žrtava za sada nije jasan, ali gubitak ljudskih žrtava će biti nepodnošljiv.“

 

Šef Forda, Džim Farli, najavio je suspenziju poslovanja u Rusiji, u isto vreme donirajući 100.000 dolara Global Giving Ukraine Relief fondu. Volkswagen i Mercedes-Benz su takođe donirali milion evra za pomoć Ukrajini. Volvo i Jaguar Land Rover su takođe najavili obustavu poslovanja u Rusiji.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery