AktuelnoOnline plusTehnologija

Mahle konstruisao elektromotor bez magneta koji unosi revoluciju u automobilsku industriju

31.5KPregleda

Vodeći nemački tehnološki gigant, Mahle, razvio je elektromotor koji ne koristi permanentne magnete. Nova jedinica ima potencijal da napaja širok spektar vozila, izuzetno je efikasna i može da se proizvodi bez upotrebe retkih minerala.

 

 

SUS motori polako ali sigurno odlaze u prošlost, dok automobilska industrija ubrzava razvoj električnih pogonskih sklopova. Mahle je jedna od kompanija čiji su resursi u velikoj meri skoncentrisani na poboljšanje postojećih tehnologija.

 

Možda nije prva koja razvija ovakvu soluciju, ali novi motor bez magneta koji je kreirala, prvi je svoje vrste koji koristi skalabilnu konstrukciju, što znači da može da zadovolji pogonske potrebe vozila različitih veličina, od malih gradskih do većih komercijalnih automobila.

 

 

Funkcioniše generišući neophodno magnetno polje tako što koristi pobuđene bakarne kaleme smeštene unutar rotora, koji zamenjuju konvencionalne trajne magnete. Snaga se prenosi bežičnim putem, bez kontakta, a samim tim i bez habanja.

 

Ključni deo sklopa je bežični predajnik koji koristi naizmenično polje za slanje energije na rotor. Ovo polje se zatim pretvara u jednosmernu struju za gore pomenute kaleme, stvarajući dodatno magnetno polje, koje omogućava motoru da generiše obrtni moment.

 

 

Po Mahleu, sposobnost podešavanja parametara magnetskih atributa rotora umesto da bude ograničena upotrebom tradicionalnih magneta, dovela je do maksimalnih performansi kroz čitav opseg radnih brzina. Samim tim, ovaj motor je sposoban da ostvari efikasnost iznad 96 odsto, što trenutno mogu isporučiti samo pogonski agregati Formule E.

 

Ovaj visokoefikasni elektromotor može postati rešenje za „zabrinutost u vezi s dometom“, budući da će vozila opremljena njime moći uz jedno punjenje da prevale veće distance. Nemačka kompanija kaže da će isporučivati ove agregate po relativno niskim troškovima, što bi moglo u isto vreme da „pojeftini“ elektromobile.

 

 

Kao što znamo, elektromotori su ekstremno pouzdani, jer poseduju minimalan broj pokretnih komponenti. Budući da Mahleova jedinica funkcioniše bez fizičkog kontakta, praktično nema mehaničkog habanja, što je čini još pouzdanijom. Međutim, ukoliko mu je neophodno servisiranje, motor je dizajniran tako da lako može biti izvađen i vraćen u vozilo.

 

Još jedna (ogromna) prednost ovog motora je to što ne zahteva upotrebu retkih minerala. Na taj način je Mahleova jedinica izuzetno ekološki podobna. Permanentni magneti koji se koriste u većini današnjih elektromotora dostupnih na tržištu, napravljeni su od neodimijuma, disprozijuma ili itrijuma. Kada nema ovih magneta, nema potrebe ni za navedenim materijalima.

 

 

Takođe, činjenica da je većina poznatih nalazišta do sada locirana u Kini, još je jedan razlog zašto su mnogi proizvođači automobila u potrazi za alternativnim tehnologijama. Najmnogoljudnija zemlja sveta je čak 2011. ograničila izvoz ovih materijala, a posledica toga je da je cena neodimijuma porasla za približno 750 odsto, dok je disprozijum poskupeo za 2.000 odsto.

 

Mahle je već isporučio prototipove izvesnom broju kompanija na testiranje i procenu, uz prognozu da bi masovna proizvodnja mogla da započne do kraja 2023.

 

 

Mada ne predstavljaju u potpunosti novo rešenje, ovi motori bez magneta uključuju inovativne tehnologije, tako da imaju potencijal da naprave pravu revoluciju u automobilskoj industriji. To pokazuje da mala unapređenja mogu značajno ubrzati i inače rapidan razvoj električnih automobila.

 

Vrele Gume

3 Komentara

  1. Neka hvala,zadrzite vi to za sebe umesto sto pustate u svet takve gluposti i pokusavate zameniti legendarne petrol motore 90% planete ce se sloziti sa mnom i reci da su elektricni motori najvceca glupost izmisljena,kao nesto sititite prirodu… „Ne zagadjuje prirodu“ je jedan od naj cescih ali i naj bezsmislenijih izgovora zasto su el motori boli od sus motora. Koliko se god trudili nikad necete moci da izbrisete sus motore iz koriscenja i uvek ce oni biti MNOGO povoljniji ,jeftiniji,jaci i MNOGO kvalitetniji od tih elektricnih (izvinite na izrazu) SRANJA !!!

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery