AktuelnoPRVesti

Novi Opel Grandland sa oštrim dizajnom, digitalnim kokpitom i visokom tehnologijom

3.41KPregleda

Opel je otkrio novi Grandland – elegantno sportski SUV sa intuitivnim kontrolama i inovativnim tehnologijama

 

Sa potpuno digitalno čistim panelom, novi model nudi vozaču potpuno drugačije iskustvo u kokpitu. Opelov vodeći SUV takođe sadrži dodatne tehnologije i sisteme pomoći koje kupci do sada mogu naći samo u vozilima više klase.

 

Naročito prilagodljivi IntelliLux LED® Pixel Light sa ukupno 168 LED elemenata. Tehnologija Opelove vodeće limuzine Insignije debituje u prestižnom SUV-u nemačke marke i postavlja nove standarde u tržišnom sektoru Grandlanda. Isto važi i za Night Vision, koji proslavlja svoju premijeru u Opelu. Sistem otkriva pešake i životinje u mraku na udaljenosti do 100 metara i upozorava vozača. Poluprilagodljivi asistent za autoput drži Grandland u sredini njegove trake i održava udaljenost do vozila ispred. Dizajniran i proizveden u Nemačkoj, novi Grandland takođe sadrži Opel Vizor, novo lice marke.

 

Opel se takođe drži svoje strategije elektrifikacije sa novim Grandlandom. Kupci moćnih plug-in hibridnih varijanti sa visokom efikasnošću mogu da biraju između prednjeg ili električnog pogona na sva četiri točka.

 

„Grandland će oduševiti nove kupce svojim referentnim tehnologijama i visokotehnološkim enterijerom“, kaže Opelov izvršni direktor Michael Lohscheller, „naravno, dostupan je i sa moćnim hibridnim pogonom. Sa novim Grandlandom održavamo naš kurs: jasan i smeo u dizajnu, visoko efikasan i, naravno, električan. Novi Grandland se poklapa sa našom vodećom Insigniom. “

 

 

Uzbudljiva tehnologija: Opel Vizor sa IntelliLux LED® Pixel Svetlima

Sportska dinamika karakteriše Opelov vrhunski SUV od njegove premijere 2017. Sada Grandland odlikuje nepogrešivo lice brenda Opel Vizor. Hrabar i jasan, Vizor izoštrava izgled prednje strane i neprimetno integriše masku, logo Opel Munju i tehnologije poput vodećih u klasi IntelliLux LED® Pixel svetla u jedan vizuelni element.

 

Opelov vodeći SUV je sada opremljen adaptivnim IntelliLuxLED® Pixel Svetlom. 168 LED elemenata – 84 po faru, kao na Opel Insigniji – rezultiraju neprimetnom pomeranju snopa svetla u skladu sa situacijom u vozilu i okruženjem, bez da zaslepljuju ostale učesnike u saobraćaju. LED elementi poređani su u matrični sistem od tri reda, gde se funkcije neprimetno prelivaju u sledeći nivo:

  • Za kratko rastojanje, dugi red piksela se stalno adaptira pri svakoj krivini
  • A na granici između mraka i svetla, red fino definisanih dinamičkih piksela osiguravaju optimalno osvetljenje.
  • Stvarna funkcija matrix svetla u srednjem i gornjem redu precizno smanjuje dolazeći saobraćaj u milisekundama. Ostala područja su u potpunosti osvetljena dugim svetlom.

 

LED dnevna sveta integrisana u svaki far daje karakterističan Opelov potpis. Ova inovativna generacija svetlosti čini novi Grandland jasnim liderom svog tržišnog segmenta.

 

Još jedna tehnologija u novom Grandlandu koja dodatno povećava bezbednost svih učesnika u saobraćaju, posebno kada vozite noću po mračnim seoskim putevima, je Night Vision. Infracrvena kamera sistema otkriva ljude i životinje do 100 metara ispred Grandlanda, na osnovu njihove temperaturne razlike u odnosu na okolinu. Night Vision upozorava vozača i prikazuje položaj pešaka, na primer, u 12-inčnom digitalnom informativnom centru za vozače.

 

 

Čist, intuitivan, futuristički: Novi Opel Pure Panel kokpit

Koncept korisnika je futuristički i prilagođen osnovnim stvarima. Dva široka ekrana u jednoj celini čine Opelov panel. Ovaj potpuno digitalni kokpit orijentisan ka vozaču intuitivan je za upravljanje i čini mnoštvo tastera suvišnim. Sadrži najnovije digitalne tehnologije i pruža najvažnije informacije. Dva ekrana pozdravljaju putnike i stvaraju prijatan ambijent. Centralni ekran osetljiv na dodir dijagonale do 10 inča okrenut je ka vozaču, koji se stoga može koncentrisati na vožnju bez potrebe da skreće pogled sa puta.

 

Pomoć na autoputu: Adaptivni tempomat sa “Stop & Go” funkcijom

Takođe nova tehnologija u kombinaciji sa automatskim menjačem je pomoć na autoputu. Koristeći kameru i radarske senzore, sistem kombinuje razne sisteme pomoći za još opušteniju vožnju. Prilagodljivi tempomat održava rastojanje do vozila ispred prema podešenoj brzini i, u kombinaciji sa aktivnim pozicioniranjem u traci, zadržava Grandland na sredini trake. Opelova brzina se povećava ili smanjuje da bi pratila vozilo ispred sebe – bez prekoračenja zadate brzine – i po potrebi može da se potpuno zaustavi u slučaju gužve. Zahvaljujući „Stop & Go“ sistemu, Grandland automatski nastavlja vožnju nakon kretanja vozila ispred njega.

 

Novi Opel Grandland ima i brojne druge sisteme pomoći. Panoramska kamera od 360 stepeni olakšava manevrisanje vozaču pomoću prednje i zadnje kamere. Područje ispred i iza automobila, kao i pogled iz ptičje perspektive, prikazuje se na ekranu.

 

Automatski pomoćnik za parkiranje identifikuje uzdužni i poprečni parking prostor i automatski usmerava i uparkirava Grandland. Sistem upozorenja za mrtav ugao sprečava potencijalne sudare prilikom skretanja ili promene trake. U slučaju opasnosti, u odgovarajućem spoljnom ogledalu svetli simbol vozila. Standardna oprema svake Grandland varijante uključuje upozorenje na prednji sudar sa automatskim kočenjem u slučaju opasnosti, otkrivanje pešaka, upozorenje na napuštanje trake, prepoznavanje saobraćajnih znakova, otkrivanje pospanosti i tempomat.

 

Najviši nivo komfora: Ergonomska sedišta i infotejment sistem

Novi Opel Grandland zadovoljava najviše standarde ne samo sistemima za pomoć već i kada je reč o udobnosti. Ergonomska aktivna sedišta za vozača i suvozača sertifikovana od strane „Aktion Gesunder Rucken e.V“ (kampanja za zdrava leđa) podržavaju dobro držanje za volanom.

 

Nagrađivana sedišta su jedinstvena u klasi Grandland-a i nude širok spektar podešavanja, od električnog nagiba sedišta do elektro-pneumatske lumbalne potpore. U kožnim sedištima nude grejanje i ravnomernu ventilaciju. Udobnost dodatno povećavaju „otvaranje i pokretanje bez ključa“ i senzorski kontrolisana vrata prtljažnika koja se otvaraju i zatvaraju pokretom noge ispod zadnjeg branika.

 

Povezivanje i zabavu pružaju infotainment sistemi koji su takođe kompatibilni sa Apple CarPlay i Android Auto aplikacijama. U kombinaciji sa uslugama OpelConnect-a, vrhunska multimedija Navi Pro čini putovanja posebno opuštajućim uz informacije o saobraćaju u realnom vremenu, ažuriranja mrežnih mapa i prediktivnu navigaciju. Bežično punjenje na centralnoj konzoli omogućuje punjenje bez kablova za kompatibilne pametne telefone.

 

 

Samopouzdan izgled: Sa plug-in hibridima i čistim dizajnom kompasa

Vodeće tehnologije u klasi i visoku udobnost dopunjuju snažne performanse i čisti, smeli dizajn novog Grandlanda. Nastavljajući Opelovu strategiju elektrifikacije, priključne hibridne verzije pružaju ne samo ubrzanje nalik sportskom automobilu već i vožnju bez emisija štetnih gasova, zahvaljujući svojim električnim motorima ili motornom i regenerativnom kočenju. Zahvaljujući fleksibilnosti višeenergetske platforme, kupci Grandlanda mogu da izaberu željeni pogonski sistem – od efikasnih dizel i benzinskih motora do elektrifikovanih priključnih hibrida.

 

Dizajn prikazuje tipično jasne linije. Opel Vizor proteže se napred, dok se filozofija kompasa ogleda i pozadi. Ime Grandland i logotip marke “Munja” stoje u sredini zadnjih vrata. Dodatne naglaske postavljaju branici i bočne stranice, sada obojene bojom karoserije, kao i potkrovne pločice u crnoj i srebrnoj boji visokog sjaja. Novi Grandland je takođe dostupan u karakterističnoj dvobojnoj opciji za krov.

 

Opel će za nekoliko nedelja objaviti cene i otvoriti knjige narudžbi za novorazvijeni SUV vodeći model. Isporuke novog Grandlanda – made in Germany u fabrici u Eisenachu – počeće na jesen.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery