AktuelnoEco GreenVesti

Koliko košta zamena baterija na Tesla Modelu 3?

11.5KPregleda

Pored zabrinutosti oko dometa i vremena punjenja baterija, postoji još jedna stvar koja potencijalno remeti duševni mir vlasnika električnih automobila

 

Reč je o trošku zamene velikih baterija koje služe za napajanje pogonskog sistema vozila. Ovde govorimo o najskupljoj komponenti na elektromobilima, i dok proizvođači poslovično nude izdašne garantne rokove na baterije da bi ublažili bojazan vozača, kada dođe vreme za zamenu (van garancije), to zna veoma da „boli“. Konkretno, zamena baterije za Tesla Model 3 košta gotovo 16.000 dolara, što je suma za koju se može kupiti više nego solidan „polovnjak“.

 

Current Automotive ističe da iako većina garancija za automobilske baterije iznosi osam godina, odnosno 160.000 kilometara, postoje stvari koje nisu u nju uključene. Garancija pokriva defekte i probleme nastale u proizvodnji, ali ne i oštećenja koja može da prouzrokuje vlasnik.

 

U ovom konkretnom slučaju, faktura od 16.000 dolara ide na konto automobila koji se po svemu sudeći nasadio na (pre)velik kamen, što je za posledicu imalo oštećenje baterije, koja počiva ispod kabine vozila. Udarac kamena je tretiran kao „drugi spoljni uzročnik“, tako da oštećenje nije pokriveno garancijom.

 

Kompletnu fakturu možete videti OVDE.

 

Samo baterija, koja je navedena pod „ASY, HVBAT, 75 KWH, AWD, KELVIN, 1PH, M3, RMN (113737501-K)“ na fakturi, košta 13.500 dolara, a „RMN“ znači „obnovljeno“. Ovo je uobičajena praksa u okviru osiguranih popravki, da bi se iskoristili obnovljeni delovi gde je to moguće, tako da ništa nije iznenađujuće. Ono što jeste iznenađujuće je ukupan trošak za štetu koju je naneo kamen – 16.550,67 dolara, gde se 2.299,27 dolara odnosi na „ruke“. Vrednost radnog sata varira od servisa do servisa, ali Teslin departman naplaćuje oko 175 dolara za radni sat, a kompletan posao je iziskivao nešto preko 13 časova.

 

U 16.550,67 dolara su uključeni i troškovi za oštećenja nastala udarcem kamena, što uključuje prednje aerodinamičke komponente i zaštitnu ploču, što i nije tako skupo – 165, odnosno 200 dolara. Zaštitna ploča bi svakako morala da se skida da bi se došlo do baterije. Tu su još neke stvari koje su morale da se zamene, kao što su električne instalacije i rashladna tečost baterije, tako da je bezbedno reći da zamena Tesline baterije u ovlašćenom servisu košta skoro 16.000 dolara.

 

Mada smo uvek za kompletnu zamenu oštećenih komponenti karoserije, u slučaju baterije se nameće da je bolje obnoviti paket. Kao što znamo, ona sadrži skupe retke minerale, i ekološki je prihvatljivije da se jednostavno preradi. Akumulatori se gotovo u potpunosti proizvode od recikliranih materijala, pa zašto to ne bi bio slučaj i s pogonskim baterijama?

 

Kao što su u Current Automotiveu dobro primetili, ovde se ne radi o jednoj velikoj ćeliji, već nekoliko modula, gde svaki sadrži stotine ćelija. Ukoliko jedan modul otkaže, ostatak može  da funkcioniše i bez njega.

 

Vrele Gume

Izvor: Current Automotive

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery