AktuelnoVesti

Kojom se zapravo brzinom kretala SSC Tuatara pri pokušaju obaranja rekorda? (VIDEO)

3.94KPregleda

U teoriji, SSC Tuatara može da dostigne čitavih 555 km/h

 

Kompletna automobilska zajednica zna za „slučaj SSC Tuatara“, u okviru kojeg je američki proizvođač objavio da je srušio brzinski rekord u konkurenciji serijskih automobila, da bi se naknadno ispostavilo da su podaci merenja netačni.  Vlasnik kompanije, Džerod Šelbi, potvrdio je da će automobil ponovo dovesti svoje gume do „usijanja“ na asfaltu Nevade.

 

Inicijalno, SSC je tvrdio da je Tuatara ostvarila prosek od 508,73 km/h, uz najvišu maksimalnu brzinu od 532 km/h, ostvarenu na deonici blizu Las Vegasa. Međutim, internet detektivi“ su ubrzo uvideli brojne neprincipijelnosti i greške u video snimku, tako da je brzina koju je objavio SSC postala sporna. Ovde se nameće pitanje, koliku brzinu je Tuatara zapravo ostvarila 10. oktobra?

 

Da bi to utvrdio, Džejson iz „Engineering Explaineda“ je uradio matematiku, baziranu na dostupnim podacima koje je objavio SSC. Njegov zaključak je da je zbog potencijalnog problema faktora korekcije u korišćenim GPS sistemima, Tuatara verovatno dostigla brzinu između 360 i 391 km/h, što nije ni blizu tvrdnje od 532 km/h.

 

Da li to znači da Tuatara apsolutno nema šanse da ugrabi brzinski rekord od Koenigsegg Agere RS? Po Džejsonu, Tuatara ima teoretsku maksimalnu brzinu od 555 km/h, tako da je ovaj automobil sigurno sposoban da u realnosti probije barijeru od 500 km/h.

 

 

Da li će se to desiti? Pa, moraćemo malo pričekati na drugi pokušaj da bismo to saznali.

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. Za postizanje 500kmh potreban je snažan motor.
    Aerodinamička komponenta otpora kretanju (sila) zavisi od kvadrata brzine. Snaga (kao fizička veličina) je otpor (sila) x brzina, pa proizlazi da potrebna snaga zavisi kubno od brzine.
    Tako, ako je nekom vozilu za 100kmh potrebno npr. 20KS, za 5x veću brzinu kretanja potrebno je 5^3 (5 na kub, a to je 125) puta više KS, a to je 125 x 20 = 2500KS.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery