AktuelnoVesti

SSC Tuatara probila barijeru od 500 km/h (VIDEO)

6.7KPregleda

Dileme više nema, rekord je srušen, s prosečnom brzinom iz dva pokušaja od 508,11 km/h

 

Septembra 13. 2007., SSC Ultimate Aero je osvojio krunu za najbrži serijski automobil na svetu, s prosečnom brzinom od 412,22 km/h, iz dva pokušaja u suprotnom smeru. Od tada je ova poželjna titula menjala vlasnike, da bi poslednji (zvaničan) rekorder bila Koenigsegg Agera RS s prosečnih 447,19 km/h.

 

U vezi s debatama oko sada već prošlog rekorda, treba reći da je Bugatti Chiron Super Sport 300+ postigao najveću brzinu, ali s obzirom da nije bilo pokušaja u suprotnom smeru, rekord nije bio oficijelan. Ipak, treba reći da je hiperautomobil iz VW-ovog konglomerata postigao 490,48 km/h.

 

Sada to više nije bitno, jer smo dobili novog rekordera, a njegovo ime je SSC Tuatara. Na istom pravcu, State Route 160 kraj Las Vegasa, gde je rekord postavila Agera RS novembra 2017., našao se i američki hiperautomobil.

 

Poverenje je pruženo trkačkom vozaču, Oliveru Vebu, u pokušaju da se s trona skinu Agera RS i Chiron Super Sport. Serijski primerak sa serijskim gumama, uspeo je da ostvari prosečnu brzinu od neverovatnih 508,73 km/h! Niste impresionirani? Oliver Veb je čak rekao da je automobil do kraja „dobro povlačio“ i „nije gubio dah“, dodavši da bi brzina bila još veća da nije bilo unakrsnih vetrova.

 

Tuatara je takođe usput oborila još par rekorda, koje je držala spomenuta Agera RS. SSC je sopštio da je ostvaren  rekord u „letećoj milji“ na javnom putu (503,92 km/h), kao i „letećem kilometru“ na javnom putu (517,16 km/h).

 

Suvišno je reći da je brzina od 532,93 km/h apsolutno najviša  u svetu serijskih automobila. Oliver Veb je izjavio da je moćni hiperautomobil ubrzao čak 32 km/h u poslednjih pet sekundi, tako da je definitivno bilo prostora za „još“.

 

SSC North America je organizovala napad na rekord po propisima, koristeći sertifikovanu GPS opremu, uz dva ovlašćena svedoka na licu mesta radi verifikacije. Uređaj za merenje brzine je koristio u proseku oko 15 satelita, da bi se što preciznije odredili impresivno ubrzanje i brzina Tuatare.

 

Da podsetimo, ovaj automobil je pogonjen twin-turbo 5,9-litarskim „flat-plane“ V8 motorom sa 1.774 ks (kada se kao gorivo koristi E85). S regularnim benzinom (91 oktan) automobil i dalje proizvodi kolosalnih 1.370 konja.

 

Proizvodnja je ograničena na seriju od 100 primeraka, a isporuke kupcima su u toku. Cene kreću od 1.625.000 dolara, pa do 1,9 miliona za „napucanu“ verziju s „High Downforce Track Pack“ paketom.

 

S obzirom da se Bugatti povukao iz jurnjave za svetskim rekordima, ostaju još samo Hennessey s Venomom F5 i Koenigsegg s Jeskom Absolut, kao eventualni kandidati za napad na Tuataru.

 

 

Vrele Gume

5 Komentara

  1. […] Inicijalno, SSC je tvrdio da je Tuatara ostvarila prosek od 508,73 km/h, uz najvišu maksimalnu brzinu od 532 km/h, ostvarenu na deonici blizu Las Vegasa. Međutim, „internet detektivi“ su ubrzo uvideli brojne neprincipijelnosti i greške u video snimku, tako da je brzina koju je objavio SSC postala sporna. Ovde se nameće pitanje, koliku brzinu je Tuatara zapravo ostvarila 10. oktobra? […]

  2. […] Bugatti Veyron limitirane serije je bio sertifikovan kao najbrži svetski serijski automobil 2010. , kada je postigao 430 km/h. Koenigsegg ga je nadmašio 2017. i to Agerom RS, čija se kazaljka brzinomera zaustavila na 447 km/h. Bugatti je naravno na ovaj izazov odgovorio Chironom, mada nezvanično, postigavši 490 km/h, probivši na taj način barijeru od 300 milja na čas. Ipak,kao što znamo, aktuelni svetski brzinski rekorder u konkurenciji serijskih automobila je SSC Tuatara. […]

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery