AktuelnoVesti

Vizija Lade za 2050.

2.39KPregleda

Automobilski koncepti su sjajna stvar. Ranije, kada bismo odlazili na velike salone automobila, oni su redovno bili predmet našeg interesovanja.

 

To ne treba da čudi, jer oni su tu da nam ukažu na moguću budućnost. Ponekad je ta „budućnost“ odmah tu „iza ćoška“, dok je nekada udaljena decenijama, što naravno smanjuje šanse da dotična kreacija ugleda svetlost dana u nekoj serijskoj formi.

 

 

Ovo potonje se može primeniti na dotični dizajn Lade za 2050., čiji je kreator Andrej Kiričenko, dizajner iz Minhena. Naravno, s obzirom da je ruskog porekla, njegov fokus se, između ostalog, našao i na Ladi.

 

Da se razumemo, ovde nema pomena o terenskoj vožnji i slično, a sam dizajn je sličan nekim drugim konceptima autonomnih vozila koji su nam privukli  pažnju. Što se „off-roada“ tiče, jedino je Chevy Colorado studija u tom „fazonu“.

 

 

Samovozeći automobil koji je pred nama, bolje rečeno njegova vizuelizacija, pripada budućnosti u kojoj su putevi maksimalno ravni i gde je sve apsolutno čisto. Da li to znači da se niko neće „prljati“ u budućnosti? Teško, rekli bismo.

 

Pored toga što izgleda kao neko svemirsko vozilo „Star Trek“ tipa, malo toga znamo vezano za sam dizajn, ali je činjenica je da nam je ova vizija interesantna. Kao i u slučaju mnogih drugih autonomnih vozila, točkovi su skriveni u sekcije koje podržavaju kabinu.

 

 

Ono što takođe znamo je da vozilo pogonsku energiju dobija iz nečega po imenu „torijumske gorivne ćelije“. Kladimo se da ste do sada mislili da je „torijum“ izmišljen pojam iz naučno-fantastičnih filmova, ali – nije. Reč je o alternativnom metodu napajanja nuklearnih eletrana i čini se da je ovo rešenje mnogo bezbednije od uranijuma, a i više ga ima.

 

Što se tiče autonomnih funkcija, podaci se sakupljaju uz pomoć nekoliko senzora, o kojima nam dizajner ne govori ništa, ali za pretpostaviti je da je reč o kombinaciji lidara, radara i druge slične tehnologije.

 

 

Unutrašnjost ove Lade ostaje misterija. Nemamo uvid u enterijer, a jedina stvar do koje se može doći putem dedukcije je da je čitava sekcija iznad glava napravljena od stakla, što naravno pruža savršen pogled za putnike.

 

 

Dakle, u ovom slučaju nas vozi veštačka inteligencija uz pomoć nuklearnog reaktora. Zvuči sjajno. Šalu na stranu, pre nego što se ovako nešto zaista desi, proći će mnogo, mnogo vremena, ako se uopšte i desi. Ipak, stvar i nije tako nova, setite se terminatora…

 

Vrele Gume

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery