Vesti

Dakar reli 2020: Četvorostruka pobeda strašnih Kamaza!

Još samo jedna etapa do kraja!

Dakar reli, Kamaz
4.73KPregleda

Sve grmi, zemlja se trese, oblaci peska prave gustu zavesu, a sredinom dina propinje se plavo čudovište sa oznakom KAMAZ (Kamskiy Avtomobilsky zavod)!

Dakar reli, Kamaz

Sa brojem 511, prema cilju 42. DAKAR RELIJA bez greške i bez zastoja napreduje sjajna posada iz Rusije. Vozač ANDREJ KARGINOV, kopilot ANDREJ  MOKEEV i mehaničar IGOR LEONOV. Četiri posade KAMAZA, danas su osvojile i PRVA ČETIRI MESTA!

ANDREJ OLEGOVIČ KARGINOV, 43. godišnji vozač iz ruske JAKUTIJE, iza sebe ima zaista blistavu karijeru. Dobitnik je mnoštva priznanja i medalja. Ima čak OSAM POBEDA na teškim reli maratonima. Na DAKAR RELIJU je trijumfovao 2014. godine. Pobedio je i na relijima  SILK WAY 2018, AFRICA ECO RACE 2017, KHAZAR STEPPS 2006, na RUSKOM ŠAMPIONATU 2011, na reliju KAGAN GOLD, GREAT KALMYKIYA 2006, GRAND STEPPE 2015.

Mnogi pratioci DAKAR RELIJA vrlo dobro se sećaju proteklog DAKAR MARATONA, u Južnoj Americi 2019, kada je ANDREJ KARGINOV diskvalifikovan. KARGINOV je svojim KAMAZOM, u punoj brzini po peščanim dinama, kada se njegov kamion od oko 1.000 konja i desetak tona propinjao i ljuljao, naleteo na neoprezne gledaoce i jednog je zakačio i povredio zadnjim točkovima.

Odlukom organizatora KARGINOV je diskvalifikovan jer nije stao da pogleda šta je sa publikom.

Međutim, u toj jurnjavi po neravnom terenu, kada se borio da svog KAMAZA održi na točkovima, iskusni vozač sa mesta za upravljačem i na bar 4 metra udaljenim od tla, nije ni mogao primetiti šta je pored zadnjih točkova KAMAZA, u pešćanoj prašini. Mnogi su zamerili organizatorima zbog takve odluke. Ekipa KAMAZA je uložila protest, pitajući odakle publika na samoj putanji karavana.

ANDREJ KARGINOV je rodjen u mestu MIRNI u JAKUTIJI ( RUSIJA ) na krajnjem istoku SIBIRA, gde se često mere temperature u rasponu od MINUS 40 pa sve do MINUS 55 stepeni.

Kada se pomene JAKUTIJA onda je skoro nemoguće ne navesti nekoliko fantastičnih i nezamislivih podataka. JAKUTIJA je najveća i najslabije naseljena republika RUSIJE. Prostire se na preko TRI MILIONA KVADRATNIH KILOMETARA. Poseduje veliki hidrografski potencijal… PAZITE… ima 700.000 reka i 800.000 jezera!!!

Na istoku se graniči sa poluostrvom ČUKOTKA. Tamo je dva puta boravio višestruiki reli šampion JUGOSLAVIJE, naš sjajni as i strastveni lovac BRANKO BATA NADJ. BATA nam je svojevremeno satima pričao o ČUKOTKI, gde je bio u lovu na LOSA. O tome je i napisao zanimljivu knjigu pod naslovom LOV IZNAD POLARNOG KRUGA.

Od MOSKVE do mesta BILIBINA, putuje se manjim avionom 15 sati. Posle se do centra lovišta ide sa DVA TENKA, koji su adaptirani u kuće na točkovima… ČUKOTKA je poredjenja radi TRI PUTA veća od teritorije nekadašnje SFRJ… A predstavlja samo četvrtinu u odnosu na MAGIČNU JAKUTIJU.

Ali, nastavimo s pričom o 42. DAKAR RELIJU, o pretposlednjoj 11. etapi. POBEDNICI su čini se već poznati u svim kategorijama.

Dakar reli

Najmanju prednost nad rivalima ima iskusni Španac KARLOS SAJNC, sa MINI BAGIJEM. Stekao je 10.17 minuta zalihe pa iako ne valja prognozirati unapred kad je bilo koji reli u pitanju, čini se da stari SAJNC ima glavu za novu DAKAR POBEDU…

U klasi motociklista i dalje je lider Amerikanac RIKI BRABEK sa HONDOM, a naš GABOR SAGMAJSTER je sada na 88. mestu. Medju vozačima SSV vodi KURIE a kod kvadova je najbolji KASALE.

Sutra je poslednja etapa 42. DAKAR RELIJA od 374 km. SPECIJALNOG ISPITA.

Izvor: Moj Svet Brzine / Đorđe Đenić

1 Komentar

  1. Karginovu bi bila najbolja nagrada da mu poklone Kamaza, da ima čime da ide u lov 😄.
    Inače sam nekada imao Kamaza (civilni, sandučar, staro je bilo to, kao u „kobtobtamo peva“ ) tako kad ide reli Dakar, meni srce zaigra jer znam da dolazi teren gdje se niko ne može sa Kamazom mjeriti. Čak se i ovaj moj civilni pokazivao takve gene, svi se šleperi popriječe na snijegu na Fruškoj gori a Kamaz vuče prikolicu između njih i penje do vrha. Tada moj djed, koji je pratio robu, naredi vozaču da stane, ovaj mislio da je neki problem. Ma nije problem, nego da mu ljubim gume, jedini mi smo se ispeli na vrh… 😍👌

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery