Predstavljamo

Bentley predstavio svoju viziju električne mobilnosti – EXP 100 GT!

Reč je o potpuno električnom i autonomnom koncept modelu

Bentley EXP 100 GT
1.3KPregleda

Bentley je konačno predstavio svoj novi koncept model po imenu EXP 100 GT. Reč je o potpuno elektrtičnom Gran Turismo modelu dizajniranom sa ciljem da nam pokaže kako će izgledati automobili britanskog proizođača 2035. godine.

Bentley EXP 100 GT

Novi koncept EXP 100 GT ujedno obeležava i prvi vek postojanja britnaskog proizvođača. Ovaj model ima potpuno električni pogonski sklop sa četiri elektromotora, „torque vectoring“ sistem i ukupnu izlaznu snagu od 1.340 konjskih snaga i 1.491 Nm obrtnog momenta.

Iz Bentley-ja tvrde da EXP 100 GT iz mesta do 96 km/h ubrzava za manje od 2,5 sekundi. Takođe, maksimalna brzina koju ovaj model može da postigne iznosi 300 km/h.

S obzirom da se očekuje da tehnologija i baterije napreduju i do 5 puta u odnosu na današnje, nije iznenađenje što predstavnici kompanije navode da će baterija ovog modela do 80% moći da se napuni za svega 15 minuta. Oni navode i da će EXP 100 GT sa jednim punjenjem moći da pređe do 700 kilometara puta. U isto vreme, težina automobila je 1.900 kilograma, što je jako impresivno za automobil njegovih dimenzija.

Kada već govorimo o dimenzijama, da kažemo i da je koncept dugačak 5,8 metara i širok skoro 2,4 metara.

„Bentley EXP 100 GT predstavlja uvid u automobile kakve želimo da pravimo u budućnosti“, rekao je Stefan Sejlaf, direktor dizajna britanskog proizvođača. „Kao legendarni Bentley automobili iz prošlosti, ovaj automobil se povezuje sa putnicima“, dodao je on.

Možda najinteresantnija stvar u vezi sa konceptom EXP 100 GT jeste integrisana veštačka inteligencija. Zahvaljujuči tome automobil će moći da se prilagođava putnicima. Ona će nadgledati biometrijske osobine putnika kao što su pokreti oka i glave, krvni pritisak i slično. Enterijer će imati tri raztličite konfiguracije sedišta, koje će se menjati u zavisnosti od toga da li je uključena autonomna vožnja, ili ne.

Sada dolazimo do pravog pitanja. Da li možemo čekati 16 godina da vidimo ovakav Bentley?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery