AktuelnoEco GreenVesti

Zašto po EPA-i autonomija Tesla Modela S nadmašuje onu Porsche Taycana?

1.03KPregleda

Džejson Fenske iz Engineering Explaineda i Car and Driver, objasnili su zašto je to tako

 

EPA rangiranje predstavlja konstantnu temu diskusije u segmentu električnih automobila. Indikativno je što je veoma teško za Tesline modele da dostignu nominalne vrednosti, dok ih s druge strane, Taycan redovno čak nadmašuje. Da li onda Tesla vara ili je Porsche suviše konzervativan u svojim podacima? Džejson Fenske i Car and Driver su ovo objasnili na sjajan način.

 

Dejv Vonderverp je analizirao sve tehničke informacije u vezi s EPA-inim testovima, i ne samo što je odredio zašto su Tesline brojke bolje, već je i proverio zašto su Porscheovi podaci navodno konzervativni. Sve to u suštini ima veze s načinom na koji je EPA-ino rangiranje struktuirano, dok su u isto vreme obe kompanije sve odradile po propisima. Samo su zauzele drugačije pristupe.

 

Nakon čitanja Vonerverpovog članka, Fenske ga je pohvalio na Twitteru i napravio novi video posvećen upravo tom tekstu, što je dodatno obogatilo diskusiju. Naš savet je da pogledate i video Engineering Explaineda, kao i da pročitate članak Car and Drivera.

 

 

Vonderverp definiše tri glavna aspekta da bi odredio razlike između autonomija Modela S i Porsche Taycana. Oni su povezani s nečim što se zove „faktor podešavanja“ u EPA-inim testovima, veličini baterija i kako je svaka od kompanija odlučila da barata s rekuperacijom energije. Dalje od ovoga nećemo ići da ne bismo kvarili zabavu i radost saznanja, posebno kada ono dolazi iz relevantnih izvora.

 

Brojke koje se tiču ekonomičnosti i autonomije se kreiraju prilikom testiranja da bi se obezbedilo pošteno poređenje između različitih vozila kroz standardne procedure. To kupcima pomaže da odaberu najefikasnije opcije bazirane na neutralnom merenju.

 

U tom smislu, zašto EPA dozvoljava proizvođačima da biraju između dva testna metoda, gde je jedan jednostavan a drugi složeniji? Zar ne bi trebalo da svi automobili budu podvrgnuti istim testnim procedurama da bi poređenje bilo „fer“?

 

Pored toga, zar nisu EPA-ini standardni kreirani tako da barataju električnim automobilima? Zar ne bi trebalo da ažuriraju procedure u skladu s napretkom tehnologije? Zahvaljujući Vonderverpovom tekstu i Fenskeovim informacijama, možemo analizirati činjenice.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery