AktuelnoOnline plusVesti

Tesla pojefinjenjima „ubija“ tržište

15.5KPregleda

Tesla Model 3 jeftiniji 6.000 evra u Evropi

 

 

 

Nakon velikih sniženja cena Tesla automobila u Kini, talas pojeftinjenja stigao je i do Amerike ali i Evrope.

 

Tesla Model 3 u baznoj verziji sa baterijom od 54 kWh i agregatom od 325 KS na evropskom tržištu od sutra će koštati 43.990 evra, što je za nekih 6.000 evra jeftinije nego krajem protekle sedmice, uz napomenu da će ovaj odnos cena važiti za sva EU tržišta. 

 

Osim toga, najavljeno je da će i ostali modeli vrlo brzo dobiti niže cene, jer već sutra Tesla Model Y će u SAD biti jeftiniji za oko 20.000 USD sa cenom baznog modela od 45.490 američkih dolara.

 

Ovim potezom, najnestašniji dečko svetskog poretka, Elon Musk dokazuje da Tesla nije slučajno najvredniji brend globalne automobilske industrije i da je njegova nepredvidivost upravo i najveće oružje.

 

Iznenadni manevar sa spuštanjem cena električnih vozila na realan nivo (blizu vozilima na tradicionalan pogon) osim povećanja prometa za Teslu, znači i neskriven pokušaj da se „slomi kičma“ tradicionalnim brednovima koji su pohitali za Teslom računajući na ekstra profit po svakom proizvedenom električnom automobilu.

 

 

Po svemu sudeći, ovim potezom Tesle, najveći deo sadašnje automobilske industrije ostaće zaglavljen u praznom prostoru između velikih (iznuđenih) investicija sa jedne strane i energetske krize i jeftinih Tesla modela sa druge strane. 

 

 

Uporedni pogled na cenovnike to uveliko potvrđuje:

 

Trenutno je Tesla Model 3 sa cenom od 43.990 evra, jeftiniji za oko 30% od VW ID.4 ili košta koliko jedna Hyundai Kona EV 

 

 

U premijum klasi je još dramatičnija razlika, jer će Tesla Model Y biti i do 40% povoljniji od adekvatnog BMW konkurenta.

 

 

Očigledno, „copy paste“ strategija razvoja i korporacijska zatupljenost klasične automobilske industrije koštaće puno, možda i previše što će na kraju opet sve biti naplaćeno običnom kupcu kroz plasman otrcane tehnologije upakovane u skuplji celofan.

 

 

Dok ima ovaca, biće i džempera!

 

 

Miodrag Piroški

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery