AktuelnoEco GreenVesti

Tesla Model 3 u iznenađujuće dobrom stanju nakon pređenih preko 160.000 kilometara

3.02KPregleda

Dok je na putevima veliki broj Teslinih Modela S i X sa šestocifrenom pređenom kilometražom, to nije slučaj s Modelima 3 i Y

 

Automobili američkog proizvođača su već stekli reputaciju da su kadri da prevale stotine hiljada kilometara uz pouzdanost za respekt i sporu degradaciju baterija, posebno kada u obzir uzmemo da je reč o prilično novom igraču u industriji. Poznat je Model S iz Nemačke, koji je prevalio više od 1.000.000 kilometara bez neočekivanih defekata, mada su zamenjena dva paketa baterija uz tri zamene pogonskih jedinica.

 

Međutim, noviji Model 3 i Model Y još uvek nisu prošli tako zahtevan ispit, mada se mogu pohvaliti modernijom i naprednijom tehnologijom, što ne treba da čudi jer su prosto noviji. Ipak, američki Electrec je pronašao jedan Long Range model koji je prešao preko 160.000 kilometara za nešto više od dve godine.

 

Na prvom mestu, vlasnik vozila, Kazi Imam, rekao je da je impresioniran niskim troškovima posedovanja. On je za električnu energiju tokom datog vremena potrošio gotovo 3.000 dolara, što je manje od polovine sume koja bi bila potrošena za adekvatan benzinski pogonjen automobil, dok je na održavanje otišlo nešto malo više od 1.700 dolara (veći deo se odnosi na nove gume).

 

Vlasnik je takođe morao da zameni kabinski filter na 58.000 kilometara, a čitav ventilacioni sistem je očišćen da bi se elimisao „mošusni miris“. Na 82.000 kilometara, trim armaturne table u vidu drvene teksture je počeo da se ljušti, ali je zamenjen u okviru garancije, bez troškova po vlasnika.

 

Zatim, na 101.000 kilometara, prozor suvozača je počeo da škripi, tako da su zamenjene zaptivne gume, dok se na 114.000 pojavila greška na sigurnosnom pojasu, koja je nestala sama od sebe. Na 150.000 kilometara, naslon za glavu na vozačevom sedištu je počeo da pokazuje znake habanja i zamenjen je besplatno.

 

Što se tiče degradacije baterije, vlasnik procenjuje da ona iznosi oko pet odsto, mada njegov pokazivač autonomije i dalje pokazuje maksimum od 490 kilometara kada je baterija u potpunosti napunjena. Mada se ovo ne čini posebno niskom vrednošću, važno je istaći da je kilometraža (i broj punjenja) ekvivalentna prosečnoj eksploataciji od 5-6 godina, tako da je rezultat veoma dobar.

 

Vrele Gume

1 Komentar

  1. „Poznat je Model S iz Nemačke, koji je prevalio više od 1.000.000 kilometara bez neočekivanih defekata, mada su zamenjena dva paketa baterija uz tri zamene pogonskih jedinica.“

    Da li bi neko bio ljubazan da objasni kako citirana rečenica i pozdanost idu zajedno?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery