AktuelnoVesti

Svi novi Volvo automobili imaće ograničenje na 180 km/h

Bezbednost pre svega

Volvo Car
2.03KPregleda

Volvo definitivno uveo fabričko ograničenje brzine svih novih modela na 180 km/h

 

Ono što je najavila još prošle godine, kompanija Volvo počela je da primenjuje – maksimalna brzina svih modela koji siđu sa proizvodne trake biće ograničena na 180 kilometara na sat. Pored toga, brend uvodi i sigurnosni ključ putem kojeg će vlasnici sami moći da limitiraju brzinu i na manju cifru. 

 

 

Trenutno u ponudi postoji nekoliko modela Volvoa sa elektronski ograničenjem  na 250 km/h, što je standard koji uglavnom primenjuju i nemački brendovi. Međutim, od sada će svi novi Volvo automobili imati strožije ograničenje na 180 km/h. Mera koja je prvobitno najavljena početkom marta 2019. godine sada je i zvanično stupila na snagu i važiće za čitavu liniju novih modela švedsko-kinesko-indijskog proizvođača automobila.

 

 

Uz to, u ponudi svih novih Volvo vozila biće i opcija Care Key, koja omogućava vlasnicima da sami programiraju dodatno ograničenja maksimalne brzine. Ova funkcija mogla bi biti posebno korisna kada se za volanom nađu mlađi članovi porodice ili neiskusni vozači. Limitiranje brzine pomoću Care Key-a moguće je od 50 km/h pa sve do fabrički ograničenih 180 kmh.

 

 

Teoretski gledano, mimitiranje  brzine ne bi trebalo da predstavlja problem za prodaju brendu u vlasništvu kompanije Geely,  s obzirom na to da na svetu ima vrlo malo mesta na kojima se može voziti brže od datog limita, bez kršenja zakona. Pored određenih delova autobahna u Nemačkoj, gde nema ograničenja brzine, Internet kaže da je ostrvo Man jedina teritorija bez opšteg ograničenja brzine na seoskim putevima sa dve trake u Evropi. 

 

 

Iako odluka Volvoa neće predstavljati problem za vozače koji poštuju zakone, drugačija je priča kada su u pitanju vlasnici željni da svoj automobil ispitaju do krajnjih granica na nekoj trkačkoj stazi na primer. Tu se već postavlja pitanje „demokratskih prava“ vlasnika novog Volvo automobila. Svakako, ne dešava svaki dan da vlasnici na primer modela S60 T5 voze preko 180 km/h po „lokalnim“ trkačkim stazama, ali Volvo-u priznaju da je njihova odluka po malo kontroverzna.

 

 

“Svuda se govori o velikoj brzini kao glavnom uzroku saobraćajnih nezgoda, ali niko ne čini ništa konkretno u vezi sa tim Kompanija Volvo je rešila da uradi nešto po tom pitanju i postavi elektronsko ograničenje brzine svih svojih modela na 180 km/h. To je i dalje velika brzina, ali značajno bezbednija od ranijeg ograničenja na 250 km/h”, izjavila je Malen Eholm, šef Volvo bezbednosnog centra.

 

 

Kada je u pitanju zaštita potrošača, javlja se stav da ograničenje sada onemogućava kupca da u potpunosti iskoristi potencijal proizvoda koji poseduje. Ipak, kako su u Volvo-u naglasili da je limitiranje maksimalne brzine na 180 km/ha odluka pre svega donešena radi smanjenje rizika od nesreće usled prebrze vožnje i u skladu sa zakonskim normama većine zemalja, nikome ne pada na pamet da se žali na bazi teorije o zaštiti prava potrošača.

 

 

Osim limitiranja brzine i Care Key aplikacije koje će od sada biti implementirano u svim novim Volvo modelima, kompanija je najavila rad na tehnologiji koja će probati da preventivno spreči ili umanji opasnost od drugih uzročnika saobraćajnih nezgoda, poput ometanja pažnje vozača i konzumacije alkohola istih. 

 

Volvo Car

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery