AktuelnoOnline plus

Otkrijte istinu o polovnom automobilu koji želite da kupite – od kilometraže do nezgoda i krađe

Borba protiv prevara prodavaca polovnih automobila

83.5KPregleda

CarVertical: Korisna pomoć pri kupovine ili prodaji polovnog automobila

 

Pomoću kompanije CarVerical i tzv. Blockchain tehnologije jedinstvene proverene baze podataka, sada lakše nego ikada možete proveriti istorijat vozila koje želite da kupite i/ili prodate na teritoriji Evrope, pa i šire. Portal VreleGume.rs podržao je datu platformu i implementirao „gedžet“ za proveru automobila jednostavnom procedurom. 

 

 

Sve što treba da uradite je da uđete na CarVerical sajt za proveru automobila, ukucate broj šasije odnosno VIN  (Vehicle Identification Number) broj vozila i platite za izveštaj o istoriji automobila, koji se čini se itekako isplati. 

 

 

 

Čuveno „vraćanje kilometar sata“, odnosno prevara sa pređenom kilometražom samo je jedan od načina malverzacije sa vrednošću automobilaProdavci često pokušavaju da sakriju razna oštećenja ili nezgode u kojima je vozilo učestvovalo. U možda i najgorem slučaju, može vam se čak desiti i da kupite ukradeni automobil ako pre kupovine detaljno ne proverite njegovu istoriju.

 

 

Blockchain tehnologija već duže vreme pomaže u rešavanju stvarnih potrošačkih problema koji godišnje uzrokuju gubitke od milijardu evra širom sveta. Konačno, i kupci polovnih automobila mogu se osećati mnogo sigurnije znajući punu istoriju vozila, uključujući stvari kao što su autentična kilometraža, eventualna krađa ili spisak nezgoda u kojem je automobil učestvovao, pa čak i to da li je vozilo korišćeno za Taxi, Uber ili Car&Go transport.

 

 

 

Kompanija za obradu i prenos podataka CarVertical lansirala je pre izvesnog vremena prvi svetski servis za izveštaje o istoriji automobila po državama. Na bazi blockchain-a, ovaj servis bi po procenama trebalo da bude najpouzdaniji test ove vrste u celokupnoj auto industriji.

 

 

 

Magazin Forbs procenjuje da prevare sa stvarnom vrednošću polovnih automobila u Evropi godišnje koštaju kupce više do 9,6 milijardi dolara. Takođe, precenjena stvarna vrednost polovnih automobila američke kupce košta više od milijardu dolara svake godine.  Ni ostali kontinenti nisu izuzetak od ove tužne statistike.

 

 

Sve poznate prevare prilikom prodaje polovnih automobila, od vraćanja kilometara do skrivenih oštećenja i drugih malverzacija sa istorijom vozila predstavljaju dugoročni i sveprisutni problem, sa kojim se gotovo svaki vozač barem jednom mora suočiti. Zbog svega toga, CarVertical je 2018. godine lansirao ovaj servis, kojim su dostupni izveštaji o evidentiranoj istoriji automobila, zasnovan na jedinstvenom registru automobila verifikovanom u blockchain bazi podataka.

 

Prema informacijama iz kompanije, CarVertical izveštaji se trenutno prodaju u 18 zemalja sveta: SAD, Švedska, Finska, Francuska, Belgija, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Srbija, Bugarska, Rumunija, Mađarska, Ukrajina, Estonija, Letonija i Litvanija, sa planom da se taj broj značajno poveća u narednom periodu. To ne znači da možete proveriti samo vozila sa ovih područja, već da ona koja su jednom registrovana i vožena u nekoj od ovih zemalja sigurno ulaze u jedinstvenu bazu podataka iz koje dobijate izveštaj. 

 

 

Kupci CarVertical izveštaja dobijaju dakle jedinstveni detaljni online report o datom vozilu, koji uključuje ne samo autentičnu istoriju kilometraže, nego i tehničke detalje ukoliko je vozilo učestvovalo u saobraćajnim nesrećama, ili je nekada bilo ukradeno. Ako takve informacije postoje, moći će da pogledaju čak i foto galeriju vozila u različitim periodima eksploatacije.

 

 

Izveštaj takođe upozorava na predstojeće radove na održavanju, tako da kupac može proceniti stvarne troškove kupovine određenog polovnog automobila. Prema trenutnoj statistici, oko 15% vozila (samo?!) na CarVerticalpregledu“ imalo je prevare u kilometraži, a preko 40% izveštaja otkrilo je podatke o oštećenjima. Očigledno da placevi polovnih automobila još uvek dobro kriju ovu aplikacuju od potrošača, barem u Srbiji.

 

 

U CarVertical izveštaju možete videti i detaljan raspored i način održavanja datog vozila. Možete ga uporediti sa evidencijom održavanja koju ste dobili od prodavca i proceniti da li je servisna knjižica autentična, te da li je automobil ispravno održavan. Takođe, CarVertical izveštaj navodi standardne i najčešće probleme za dati model automobila, prema statistici baze podataka, tako da kupac unapred može saznati sa kojim problemima će eventualno biti suočen kupovinom određenog automobila. Usput, CarVertical izveštaj takođe daje prosečnu kilometražu automobilskog modela istog godišta. Dakle, čak i ako kilometar sat nije vraćen, aplikacija otkriva da li ste mogli pronaći isti automobil koji je prešao manje ili je bolje održavan.

 

 

Prodavci polovnih automobila, osim kilometraže, često pokušavaju da prikriju i saobraćajne nezgode ili druge štete na automobilu. Uz pomoć pristupa bazi podataka osiguravajućih kompanija i drugih službi, CarVertical izveštaj pokušava da razotkrije i to. Ako je šteta ubeležena, u izveštaju se obično daju troškovi koji se procenjuju osiguranjem. Prosečni iznos štete na vozilima je oko 3.000 eura (!?), ali neki od njih prelaze 30.000 eura!

 

 

Konačno, uvek postoji šansa da je polovni automobil koji kupujete bio ukraden. Samo u Evropskoj uniji svake godine se evidentira 650.000 krađa automobila, koji negde i nekako moraju biti prodati. Dakle, više nego korisno je da se i to proveri pre kupovine.

 

 

 

 

CarVertical izveštaj pruža i optimalnu tržišnu cenu automobila. Dakle, kupac može proveriti da li je data cena realna, kao i proceniti postoji li mogućnost pregovora oko iste.

 

 

Kompanija CarVertical prikuplja što više informacija o istoriji vozila iz različitih globalnih i lokalnih izvora, uključujući državne i privatne registre, osiguranje, auto salone, prodavce novih i polovnih automobila, policijske baze podataka, povezane automobile itd. Blockchain tehnologija  potvrđuje da svi podaci nisu promenjeni, lažni ili manipulisani.

 

 

„Želimo da stvorimo svet gde bilo koja osoba ili kompanija koja vrši proveru podataka o automobilu putem CarVertical može da se oseti 100% sigurnim da niko nije manipulisao kilometražom, da su sve nezgode osiguranika evidentirane, a podaci o vozilu što obimniji“, podelio je viziju kompanije Rokas Medonis , suosnivač i CEO CarVertical-a. „Poverenje koje stičemo kod kupaca širom sveta potiče iz dubinske analize tržišta i novih tehnologija, posebno blockchain-a, koje ne koristi tradicionalni „igrači“ u autoindustriji. Naša tehnologija obrade podataka omogućava decentralizaciju skladištenja informacija, smanjujući rizike manipulacija ili prevara na minimum. Ono što je još važnije, CarVertical gradi globalnu decentralizovanu bazu podataka, što znači da će jedna takva informaciona celina pokriti sav životni ciklus određenog vozila, čak i ako je ono više puta izvožena u inostranstvo iz zemlje u zemlju. To takođe minimizira takozvani „gubitak podataka među državama“, pružajući još veću transparentnost tržištu“, poentirao je Medonis-

 

 

Sve u svemu, ukoliko kupujete polovan automobil od par hiljada evra, nije zgoreg probati i proveriti detaljno istorijat vozila putem CarVertical izveštaja. Pišite nam šta mislite o ovom servisu i kakva su vaša iskustva sa kupovinom polovnih vozila u inostranstvu, ali i kod nas.

 

9 Komentara

  1. Prevara! Ne bacajte pare! Nigde ne piše koje tačno zemlje ne pokriva, naplate vam 15 evra i onda bukvalno dobijete savete šta da gledate kad kupujete automobil, ni jedan konkretan podatak, jer vam je automobil iz npr Austrije, Švajcarske i slično. Usluga i komunikacija sa klijentima je nula!

  2. Nakon uplate (sa popustom) za kupovinu dva izvestaja, dobio sam za prvi, da nije kradem, koriscen kao taxi vozilo, kada su servisi radjeni po km i gde, sa prikazanom km (od 2012 do 2016) do uvoza i carinjenja kod nas, cak ni taj podatak nije do kraja obradjen, auto je mnogo vise presao kako je zavedeno na prvoj registraciji nakon uvoza, tacnije u uverenju o ispitivanju vozila, sto dokazuje nasa agencija za bezbednost saobracaja, i to nije sve sto se tice velikih nedostataka sajta, za 4 god koliko se vec koristi vozilo kod nas, nema apsolutno nikakvih podataka, na licu mesta auto je vidno lupan, sto je potvrdio i sam prodavac. Za drugo vozilo je isti slucaj kao i kod „anonimni“. Takodje ne reporucujem nikome. Bačeni novci!

  3. Сајт не покрива највећа тржишта са којих се код нас увозе аутомобили – Немачку и Швајцарска, а можда још и неку битну земљу.
    Нисам се детаљно информисао, па сам се преварио.

    1. Cisti prevaranti,uplatio sam skoro 2000din i navodno je pisalo da imaju podatke za automobil koji me je interesovao.Sve sto su dali od podataka je da nije potraga za njim da je ukraden i da je presao 13km lokacija je fabrika automobila.Ne preporucujem nikome.

    1. Nije bas tako. Ja sam proverio tri vozila i izvestaji su mi puno pomogli, posto sam utvrdio da je km na dva vozila vracena jako puno. Za dva je pronasao puno servisne istorije i kilometrazu na poslednjem servisu kod ovlascenog servisera. Za jedno vozilo nije pronasao nista, tj samo je pisala godina proizvodnje kao kod vas. Ne znam od cega ovo zavisi, ali verovatno vozilo nije odrzavano u ovlascenom servisu.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery