970_250_eko
Vesti

Suzuki i Mitsubishi obustavljaju prodaju dizelaša u Evropi!

Još jedan udarac za dizel motore

276Pregleda

Kompanije Suzuki i Mitsubishi su odlučile da obustave prodaju svojih dizel agregata u Evropi.

Naime, kako je preneo jedan azijski list, Suzuki će obustaviti prodaju svojih automobila sa dizel agregatima na starom kontinentu do kraja godine, dok će Mitsubishi u poptunosti obustaviti prodaju svojih autoobila sa dizel pogonskim jedinicama na velikom broju tržište među kojima su i Velika Britanija i Nemačka.

Suzuki je već okončao proizvodnju svojih modela sa dizel agregatima koja se odvijala u njihovom preduzeću u Mađarskoj, a razlog za to je, kako se navodi, činjenica da su takva vozila imala udeo od svega 10% od ukupno pordatih 281.000 automobila.

Slična situacija je zadesila i Mitsubishi koji je već obustavio prodaju dizel automobila u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Na drugim tržištima, popot francuskog, vozila sa dizel agregatima se i dalje prodaju, ali i to će se uskoro promeniti.

Sve u svemu, ove kompanije samo prate potražnju na tržištu, kako je navedeno u jednom izveštaju. Međutim, za razliku od Suzukija, Mitsubishi neće potpuno odustati od dizel pogonskih jedinica. Navodi se da će taj proizvođač nastaviti da prodaje pikap modele sa takvom vrstom pogonskih jedinica. Takođe je navedeno da su od ukupnog broja prodatih vozila te kompanije u Evropi, oko 30% imala dizel agregate.

Prema tome, Mazda je jedini veći japanski proizvođač automobila koji će u Evropi i dalje prodavati vozila sa dizel agregatima.

Još od “Dizelgejt” skandala, prodaja vozila sa dizel motorima konstantno opada. Naime, tokom 2011. godine dizel vozila su imala udeo od oko 50% od ukupnog broja prodatih vozila u Evropi, a taj broj je prošle godine pao na 44,4%.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery