Vesti

Sledeća Corvette ZR1 će biti twin-turbo hibrid sa 900 KS!?

Još uvek ništa nije zvanično potvrđeno

Chevrolet Corvette C8 R - Corvette ZR1
1.28KPregleda

Corvette C8 još uvek nije ni zvanično ušla u serjisku proizvodnju, a već su počeli da se pojavljuju detalji o sledećoj generaciji ZR1 modela…  

Chevrolet Corvette C8 R - Corvette ZR1

Naime, pozivajući se na “neimenovanog predstavnika GM-a”, magazin Motor Trend prenosi da će novi ZR1 biti najsnažnija i najekstremnija Corvette ikada kreirana.

Ako je Corvette ZR1 po nečemu poznata, onda su to njene impresivne brojke performansi. Naime, trenutna generacija poseduje 6.2-litarski V8 sa kompresorom koji razvija 755 KS i 968 Nm obrtnog momenta. Sledeća ZR1 će imati još veće cifre, ali će navodno imati agregat manje zapremine. Taj agregat će najverovatnije biti preuzet sa modela Corvette Z06. U izveštaju se ne precizira da li će taj agregat imati zapreminu 5,5 litara kao kod modela Chevrolet Corvette C8 R, ali je rečeno da će on imati dva turbo punjača.

To nije sve. U izveštaju se navodi i da će sledeća ZR1 biti elektrifikovana. Koliko će ekstenzivna biti ta hibridizacija se još uvek ne zna, ali se pominju dva moguća scenarija. Prvi je jednostavan i podrazumeva elektromotor smešten između agregata i transmisije. Drugi scenario je interesantniji i podrazumeva dva elektromotora smeštena na prednjoj osovini. Na taj način će Corvette ZR1 dobiti pogon na svim točkovima i značajno bolje performanse.

Ako se ovaj drugi scenario obistini, onda će ZR1 dobiti i malu bateriju i konfiguraciju koja je orijentisana na performanse, a ne na efikasnost. Kao rezulatat toga, elektromotori bi se mogli uključivati samo kako bi doprineli što boljem ubrzanju.

Ako sve prođe kako treba, sledeća Corvette ZR1 bi trebalo da razvija 900 KS (671 kW). To jeste manje od 1.000 KS koliko se pominjalo ranije, ali je opet za 145 KS više od trenutne generacije ZR1.

Chevrolet Corvette ZR1

Napomena: na fotografijama je Chevrolet Corvette C8 R

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery