AktuelnoVesti

Škoda testira Enyaq

Češka EV ofanziva

2.97KPregleda

Škodin električni SUV bi mogao da pokori Evropu

 

Škoda je nama Evropljanima veoma dobro poznata, dok se u nekim drugim regionima, gde jedva da su čuli za nju, poprilično čude što tako dobro prolazi na Starom kontinentu.

 

Pored standardne ponude, u igru uskoro ulazi i električni model, koji bi mogao da izdominira na EV tržištu.

 

 

Prototip je u fazi testiranja, naravno uhvaćen u objektiv špijunskog foto-aparata. Čak mu je i naziv čudan za mnoge – Enyaq, prateći matricu koju su utvrdili Karoq, Kamiq i Kodiaq, krosoveri češke marke.

 

Međutim, ovoga puta je u centru pažnje primerak na čisto električni pogon, koji bi vrlo lako mogao da „žari i pali“ evropskim tržištem baterijski pogonjenih automobila.

 

Zemlje na severu su generalno najzainteresovanije za elektromobile, ljudi tamo kupuju Tesle, ali bi Škoda mogla to da nadmaši. Enyaq ima sve kredencijale. Baziran je na MEB platformi a kreirao ga je sektor za električna vozila VW grupe.

 

 

Neko će reći da je reč o pukoj kopiji ID.4, ali to baš i nije tačno. Pored toga, menadžment Škode zna dobro da „namiriše“ šta je to što prosečan kupac želi (i to ne samo u Evropi).

 

Da podsetimo, Škoda ima sjajnu alternativu Golfu, u formi modela Octavia, čiju novu generaciju očekujemo na testu ovih dana. Tu je i jeftiniji hečbek pod nazivom Scala. Po istom principu bi mogao da odigra i budući elektromobil, koji će za manje novca ponuditi više od konkurencije.

 

Volkswagenova interna istraživanja pokazuju da će elektromobili biti sledeći svetski „bum“.

 

 

U međuvremenu, mnogi vozači su se zainteresovali za Teslinu ponudu, pa i za evropske proizvode poput Renault Zoea i VW e-Up!-a.

 

Međutim, Škodin pulen dolazi u formi praktičnog krosovera, i to s mogućih „standardnih“ 200 kS, odnosno 300 u postavci s tandemom elektromotora.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery