AktuelnoVesti

Renault Clio LPG stigao u Srbiju!

Saopštenje za medije

3.21KPregleda

Renault Clio sada u Srbiji i sa pogonom na plin

 

Od ponedeljka 01. juna u domaćoj prodajnoj Renault-ovoj mreži otvaraju se narudžbine za model Clio sa trocilindričnim motorom sa turbopunjačem TCe 100 LPG. Osim bržim odzivom i snažnijim ubrzanjima, uz najveći obrtni moment od 170 Nm pri 2000 o/min, ovaj agregat se odlikuje okretnošću, štedljivošću i emisijama CO2 nižim za 8% u odnosu na benzinsku verziju.

 

Renault nudi novi Clio sa pogonom na plin po ceni od 13.990€ uz jednaku pouzdanost i bez dodatnih troškova u poredjenju sa vozilima opremljenima benzinskom verzijom motora. Cena autoplina donosi znatno veće uštede (njegova cena je trenutno više nego upola niža od cene benzinskog ili dizel goriva po litru). U Srbiji se cene plina kreću oko 66,40 dinara po litru, za razliku od cene benzina koja trenutno varira između 123,40 i 128,90 RSD, sa izvesnim poskupljenjima u narednom periodu.

Iako je prosečna potrošnja motora sa pogonom na plin nešto veća, ukupni trošak goriva po kilometru je niži za 30% u odnosu na benzinski motor, a značajno manji i u odnosu na dizel motor. Zvanična potrošnja datog modela iznosi 7,7 litara plina ili 5,4 litra benzina na 100 kilometara. Sve to uz emisiju štetnih gaosva spuštenu i do 110 grama CO2 po pređenom kilometru. 

 

Vozilo se može pokretati na benzinski ili plinski pogon. Opremljeno je sa dva odvojena rezervoara, jednim za benzin i jednim za plin. Vozilo uz oba napunjena rezervoara može da predje više od 1000 km. Ovakav način rada omogućava gotovo neograničenu vožnju: benzin je dostupan na svim benzinskim pumpama, dok je plin u Evropi dostupan na svakoj četvrtoj benzinskoj pumpi kao i na većini pumpi u Srbiji. Uz to, vozila sa plinskim pogonom sada mogu da pristupe podzemnim garažama zahvaljujući novim ugrađenim sigurnosnim karakteristikama: zaštitni ventil, nepovratni ventil i ograničeno punjenje rezervoara do najviše 80 %.

 

Uradnja plinskog pogona u automobil obavlja se direktno u fabrici. Za kupce to znači sledeće: jednostavno naručivanje bez dodatnih kašnjenja i komunikacija sa samo jednom stručnom osobom u Renault-ovoj mreži, zaduženom za garanciju i održavanje vozila. Benzinski motor je od početka konstruisan tako da omogući pogon na plin. Dodatni rezervoar za plin je izrađen od čvrstog čelika i ugrađen na mesto rezervnog točka kako ne bi dolazio u kontakt sa rezervoarom za benzin. Nepovratni ventil, ograničeno punjenje rezervoara do najviše 80%, ograničenje protoka goriva, solenoidni ventil i sigurnosni ventil upotpunjuju tehnički sistem.

 

Gotovo 15 miliona vozila u Evropskoj uniji ima plinski pogon, dok je takvih vozila u svetu 26 miliona. Renault nudi pogon na plin još od 2010. godine.

 

Upotreba je krajnje jednostavna za  svakog vozača. Prebacivanje sa benzinskog na plinski pogon i obrnuto se postiže na dva načina: ručno, pritiskom tipke smeštene u putničkom prostoru (odabrani način primenjuje se i tokom sledećeg pokretanja vozila) ili automatski, kada se rezervoar plina isprazni. Poseban pokazivač prikazuje nivo napunjenosti rezervoara plina. Punjenje rezervoara plina (32 l na novom Cliju) takođe je brzo i jednostavno (traje samo dva minuta). Druga prednost ove izvanredne integracije jeste zadržavanje postojeće zapremine prtljažnika iznad nivoa podnice (na mesto rezervnog točka je postavljen rezervoar plina).

 

 

Renault Clio Tce 100 LPG proizvodi se u fabrici Revoz u Novom mestu u Sloveniji. Serijsku verziju je Revoz počeo da proizvodi u januaru ove godine i do sada su proizveli 1.400 vozila sa ovim pogonom. Glavna tržišta za ovaj model su Italija, Španija, Poljska, Francuska i Portugalija. Prema navodima iz Revoza, uvođenje ovog motora i celokupnog sistema u proizvodnju je bilo vrlo složeno. Ostvarena je potpuna intergracija u postojeći proizvodni proces što znači da se svi sastavni delovi, uključujući i rezervoar plina, neposredno sastavljaju na istoj liniji kao i ostali modeli tako da model sa pogonom na plin izlazi sa proizvodne trake u celosti dovršen. Sastavljanje i testiranje serijskog vozila sa pogonom na plin traje oko pola sata duže nego kod drugih verzija.

 

Narudžbine za novi Clio TCe 100 LPG otvaraju se 1. juna 2020. i ova verzija uključena u generalnu komercijalnu akciju koja važi i za ostale verzije. Početna cena za model Tce 100 LPG u Zen paketu opreme jeste 13.990 evra, dok je za najviši Intens paket potrebno izdvojiti 15.590 evra. 

 

 

 

 

3 Komentara

  1. Čini mi se dobra akcija u pravo vrijeme: akcije na tržište poslije korone, poslije zagađenja gradova, još to treba prilagoditi firmama koje imaju dosta komercijalista (teretno za povrat PDV-a) i biće dobra prodaja. I za normalnu vožnju dovoljno snage.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery