AktuelnoEco GreenVesti

Renault 5 ponovo s nama, ovoga puta u električnom izdanju

4.78KPregleda

Renault je potvrdio da će lansirati novu verziju popularne „petice“, ali u električnoj formi

 

Novi Renault 5 Prototype smernice dizajna preuzima od ikone koja se proizvodila između 1972. i 1985., i jedan je od 14 novih modela, uključujući i sedam čisto električnih automobila, koje će francuska marka lansirati do 2025.

 

 

Kao što smo već objavili, pridružiće mu se i električna verzija Renaulta 4.

 

 

Francuska marka je novajliju predstavila tokom obelodanjivanja „Renaulution“ strateškog plana, koji je kreacija novog šefa kompanije, Luke de Mea. Ovaj model bi trebalo da odigra ključnu ulogu u planovima Renaulta da se 30 odsto njegove prodaje odnosi na električne automobile do 2025.

 

 

De Meo, koji je tokom svog staža u Fiatu bio ključni čovek u oživljavanju 500, rekao je: „Iz iskustva znam da ponovno lansiranje kultnih proizvoda oživljava čitavu marku. Ovo je ikona po ceni koju mnogi mogu da priušte, i označava ponovni početak Renaulta kao brenda.“

 

 

Renault 5 Prototype je čisto električni model, dizajna koji u velikoj meri evocira na nekadašnju „peticu“, uključujući Supercinq i R5 Turbo verzije. Prednja svetla evociraju na prvobitni dizajn, dok je prednje postavljen priključak za punjenje na mestu gde je nekada bila maska hladnjaka.

 

Šef Renaultovog dizajna, Žil Vidal, rekao je: „Dizajn Renault 5 Prototipa je baziran na R5, kultnom modelu. Ovaj prototip na jednostavan način otelotvoruje moderan aspekt, predstavljajući vozilo koje je u skladu s vremenom: urbano, električno i atraktivno.“

 

 

Renault tek treba da potvrdi kada će serijska verzija Concepta 5 krenuti u prodaju, uz pružanje kompletnih tehničkih specifikacija.

 

Studiju krase prošireni lukovi točkova i ukras u vidu crvene trake, koja evocira na R5 Turbo „hot heč“.

 

 

Ipak, još uvek ne znamo vremenski rok u okviru kojeg bi 5 EV mogao da stupi na scenu. Kao električni gradski automobil, ovaj model bi mogao da zameni uspešni Zoe u segmentu kompaktnih hečbeka.

 

Vrele Gume

3 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery