Vesti

Prodaje se jedinstveni Sbarro Espace GT1

Unikat

871Pregleda

Često se dešava da naiđemo na vest o tome da se prodaje neki super ili hiper automobil. Međutim, ponekad se desi i da „naletimo“ na vest o prodaji nekog zaista jedinstvenog automobila. Upravo takav automobil jeste Sbarro Espace GT1.

Naime, ovaj automobil je konstruisan još 1999. godine, a reč je o potpuno unikatnom super automobilu za čiji su izgled zaslužani neki od najpoznatijih dizajnera iz autoindustrije.

Reč je modelu Mercedes-Benz CLK GTR, odnosno retkoj homologizovanoj varijanti tog modela koja je napravljena u svega 40 primeraka od strane kompanija AMG i njenog partnera HWA. Međutim, ovaj model je još ređi, s s obzirom da je njegovu karoseriju dizajnirala kompanija Sbarro.

Srce modela Espace GT1 čini masivni V8 agregat zapremine 7,4 litara, a ne V12 agregat zapremine 6,9 litara koji se nalazio u CLK GTR modelu legalnom za javne puteve, kao ni V12 agregat zapremine 7,3 litara koji se nalazio u trkačkoj varijanti istog modela.

Ovaj V8 agregat razvija 450 konjskih snaga koje se zadnjim točkovima šalju preko petostepenog sekvencijalnog menjača. Sa težinom od svega 1.350 kilograma, Espace GT1 od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi i postiže maksimalnu brzinu od 325 km/h.

Istina je da to po današnjim standardima i ne zvuči toliko impresivno, ali za vreme u kojem je nastao ovaj model jeste. Naime, tada je čak i Porsche 911 Turbo razvijao svega 402 konjske snage, a Ferrari F50 je razvijao svega 513 konjskih snaga.

Franko Sbaro i njegova kompanija su model Espace GT1 predstavili na Sajmu automobila u Ženevi 1999. godine, a taj model je odmah i prodat. Sada, skoro 20 godina kasnije, on se našao na listi modela koje prodaje salon automobila Magna Supercars, a prešao je svega 1.410 kilometara.

Nije otkrivena cena po kojoj će se ovaj model prodavati, ali s obzirom da je reč o jednom jedinom ovakvom model una svetu, verujemo da to neće biti mala suma.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery