Predstavljamo

Premijerno je predstavljen Volvo XC40 Recharge!

Prvi, potpuno električni Volvo koji razvija 402 KS!

Volvo XC40 Recharge
2.41KPregleda

Volvo je konačno predstavio novi XC40 Recharge, svoj prvi, potpuno električni automobil. Ovaj električni SUV švedskog proizvođača razvija 402 KS i sa jednim punjenjem može da pređe do 400 kilometara.  

Volvo XC40 Recharge

Volvo će oznaku Recharge koristiti za svako od svojih elektrifikovanih modela. To znači da će ovo ime nositi i potpuno elektirčna vozila i PHEV automobili. Plan švedskog proizvođača je da tokom sledećih pet godina na tržište lanisra pet novih, električnih automobila. Volvo XC40 Recharge je prvi u nizu. Čelnici kompanije Volvo žele da do 2025. godine 50% od ukupnog broja prodatih automobila budu električni, a drugih 50% hibridi.

Novi Volvo XC40 Recharge poseduje dva elektromotora, po jedan na svakoj osovini. Oni ukupno razvijaiju 402 KS. Ako vam ovo zvuči poznato, to je zbog toga što će se isti pogonski sklop naći i na modelu Polestar 2.

Volvo obećava da će XC40 Recharge sa jednim punjenjem moći da pređe do 400 kilometara. Predstavnici te kompanije tvrde i da se baterije do 80% može napuniti za samo 40 minuta. Naravno, preko brzog punjača od 150 kW. Litijum-jonska baterija ima kapacitet od 78 kWh.

“Već smo nekoliko puta rekli da je za Volvo Cars budućnost električna”, rekao je Hakan Samjuelson. “Danas smo napavili prvi veliki korak u tom pravcu, lansiranjem potpuno električnog XC40 modela i Recharge linije automobila”, dodao je izvršni direktor kompanije Volvo.

Volvo XC40 Recharge

Još jedna velika novost u vezi sa modelom XC40 Recharge je njegov novi infotejnment sistem. On je baziran na Google Android operativnom sistemu.

Volvo XC40 Recharge

U poređenju sa standardnim XC40 modelom, Recharge varijanta ima manji klirens. Razlog je baterija smeštena u podu. Prtljažnik je takođe malo manji, ali je to kompenzovano malim prtljažnikom ispod haube.

Očekuje se da će cena ovog modela biti slična ceni modela Polestar 2. On će se, kako smo već pisali, u Nemačkoj prodavati sa uvodnom cenom od 58.800 evra. Potpuno električni XC40 na tržište Starog kontinenta stiže krajem sledeće godine.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery