Predstavljamo

Predstavljen je McLaren Elva!

Hiper automobil bez krova i vetrobranskog stakla sa twin-turbo V8 agregatom!

McLaren Elva
1.7KPregleda

Pred nama je novi McLaren Elva! Novi roadster automobil iz Ultimate serije britanskog proizvođača i prvi automobil legalan za javne puteve sa potpuno otvorenim kokpitom iz Vokinga.  

McLaren Elva

Pokreće ga četvorolitarski twin-turbo V8 agregat koji razvija 804 KS i 800 Nm obrtnog momenta. Agregat je uparen sa sedmostepenim DCT automatskim menjačem. Predstavnici kompanije navode da Elva iz mesta do 100 km/h ubrzava za manje od 3 sekunde. Takođe, on od 0 do 200 km/h ubrzava za samo 6,7 sekundi! Time je brži čak i od modela Senna.

McLaren je model Elva kreirao kao omaž klasičnim sportskim automobilima iz šezdesetih godina prošlog veka, M1A, M1B i M1C. Proizvodnja modela Elva će biti ograničena na svega 399 primeraka, a svaki od njih će se prodavati po ceni od 1.690.000 dolara!  

McLaren Elva je ujedno i prvi automobil iz Vokinga koji ima AAMS (Active Air Management System). Ovaj “sistem” šalje vazduh kroz “nos” i preko automobila pri velikim brzinama. Na taj način se stvara neka vrsta virtualnog vetrobranskog stakla, te vazduh ne stiže do vozača i suvozača. McLaren ovo naziva  “bubble of calm” (balon mira).

To znači da ako vozači to žele, mogu nositi kacige, ali za tim nema potrebe. McLaren će kao opciju za ovaj model prodavati i fiksirano vetrobransko staklo.

Na zadnjem delu automobila se ističe aktivni spojler. On je optimizovan tako da utiče na aerodinamiku, ali i da služi kao “vazdušna kočnica”. Tu je i difuzor. Ovaj model ima potpuno ravno podvozje.

“McLaren Elva je pravi roadster. Postoji samo kako bi vozačima pružio čist užitak vožnje. On vozačima omogućava pravu koncekciju sa automobilom i okolinom”, rekao je Endi Palmer.

Prvi primerci ovog modela će biti dostavljeni klijentima krajem 2020. godine.

McLaren Elva

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery