Vesti

Porsche preuzima rukovodstvo nad kompanijom Lamborghini od Audija?

Početkom sledeće godine

1.09KPregleda

Audi bi uskoro mogao da upravljanje kompanijom Lamobrghini prepusti drugoj kompaniji u okviru Volkswagen grupacije, Porsche-u.

Naime, Automobile Magazine prenosi da sve uključene kompanije žele da tu smenu završe do 1. januara 2019. godine, te da ako do toga zaista dođe, da će uticaj Porsche-a na italijanskog proizvođača super automobila biti primetno veliki.

VW navodno želi da što veći broj performantnih vozila koja nastaju pod njegovim rukovodstvom dele platformu sa modelima kompanije Porsche, što bi zapravo mogla biti jedna vrsta prepreke za Lamborghini.

Naime, nije tajna da italijanski proizvođač već radi na naslednicima modela Aventador i Huracan, a već je navedeno da će novi modeli imati istu arhitekturu kao i njihovi prethodnici.

Očekuje se da se naslednik modela Aventador pojavi oko 2022. godine, te s obzirom da je projekat već uveliko u toku, Volkswagen nema drugačijeg izbora od toga da italijanskom proizvođaču dozvoli da nastavi rad bez uticaja kompanije Porsche.

Prema tome, taj model će, kako je ranije navedeno, najverovatnije imati dva elektromotora na prednjoj osovini, baterije na središnjem delu i atmosferski V12 agregat sa Getrag transmisijom i još jedan electromotor iza sedišta. Sve to bi trebalo da mu omogući da razvija preko 1.000 konjskih snaga.

Međutim, stvari postaju interesantnije sa sledećom generacijom modela Huracan. Naime, ako Porsche zaista preuzme „volan“ italijanske kompanije početkom sledeće godine, njegov uticaj na taj model bi zaista mogao biti primećen.

Ipak, postoje šanse da Porsche, Audi i Lamobrghini kreiraju i novu modularnu platformu koja će podupirati sve sportske automobile iz okvira Volkswagen grupacije.

Šta vi mislite o ovom potezu Volkswagen grupacije (ako do njega zaista dođe)? Greška ili ne?

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery