Vesti

Prvi proizvođač automobila iz Vijetnama, kompanija VinFast, predstavila svoje prve automobile!

Premijera na Sajmu automobila u Parizu

1.02KPregleda

VinFast, prvi proizvođač automobila iz Vijetnama, danas je i zvanično predstavio svoja prva dva modela koje je dizajnirala kompanija Pininfarina, a čija će javna premijera biti održana na ovogodišnjem Sajmu automobila u Parizu.

Sedan i SUV modeli su dizajnirani za vijetnamsko tržište, a bazirani su na željama naroda te zemlje. Naime, kompanija VinFast je na početku projekta, pre oko godinu dana, ljudima iz Vijetnama dala mogućnost da utiču na to kako će izgledati njihovi prvi automobili.

Više od 62.000 ljudi je dobilu priliku da bira između 20 dizajnerskih skica čiji su autori četiri velike italijanske dizajnerske kuće. Pobedu su odneli crteži kompanije ItalDesign, međutim, kompanija VinFast je za njihov dalji razvoj angažovala kompaniju Pininfarina.

Označeni kao premijum proizvodi, oba modela poseduju slični prednji deo na kojem se istiće značka u obliku slova V na samom sentru maske (rešetke) hladnjaka, a tu su još i LED pokazivači pravca, tanki farovi i još nekoliko hromiranih detalja.

Najsvetlije tačke sedan modela su svakako veliko međuosovinsko rastojanje, dugačka hauba i horizontalne linije kaorserije, dok SUV model ima sportski i robusni dizajn.

Još uvek nema nikakvih informacija o pogonskim sklopovima ova dva modela, ali pretpostavljamo da će nam više detalja biti poznato nakon 2. oktobra, kada će i sedan i SUV model imati svoju javnu premijeru na Sajmu automobila u Parizu. Očekuje se da tad ai saznamo imena ova dva modela.

Nakon svetske premijere, ova dva modela će biti predstavljena i vijetnamskom narodu krajem ove godine. Planiran je i izvoz na druga tržišta, međutim, za sada nema nikavih naznaka o kojim je tržištima zapravo reč.

VinFast je brend koji je u vlasništvu koncerna VinGroup, najveće privatne kompanije u Vijetnamu. Predstavnici te kompanije su naveli da će osim sedan i SUV modela raditi i na razvoju električnih vozila, gradskih automobila, električnih autobusa kao i električnih skutera.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery