AktuelnoVesti

Off-road legenda gaji ambivalentna „osećanja“ prema novom Defenderu (VIDEO)

3.4KPregleda

Osoba koja je napravila ovaj klip je Endrju St. Pjer Vajt, a reč je o čoveku koji se definitivno navozao Land Rovera u životu

 

On je svojevrsna legenda u svetu terenske vožnje, s naglaskom na dugoprugaške avanture. U prevodu, ako on govori nešto vezano za dotičnu temu, ćutite i poslušajte šta ima da kaže, a posebno oni koji već imaju solidno iskustvo u „off-road“ vožnji.

 

Endrju svoje izlaganje počinje sledećim rečima: „Nikada do sada nije bilo tako univerzalnog razočaranja u jedan novi model“. Možda bismo i pomislili da u najmanju ruku preteruje, da nismo i sami imali iskustva s ovim modelom, kao i neki drugi u okviru ozbiljnijeg testiranja.

 

 

Da li St. Pjer Vajt priča o Defenderu iz 2020., koji mnogi hvale u smislu sjajnog primera dobrog spoja između terenskih mogućnosti i vožnje po asfaltu?

 

Neko će mu zameriti što govori iz perspektive ljubitelja starog Defendera, mada nije konkretno verbalizovao tu ideju tokom videa. Međutim, ako čitamo „između redova“, uvidećemo da se o tome radi, to nije sporno. Pored toga, kao „terenski dugoprugaš“, sasvim je prirodno da ima afiniteta prema „oldtajmeru“, jednostavnijem vozilu, lakšem za održavanje i manje sklonom kvarovima.

 

On čak spominje i reklamu za novi model i slogan „bez kompromisa“, dovodeći ga u pitanje. Ipak, zdrav razum nam nalaže da ne treba da verujemo u reklame, bez obzira na koji proizvod da se one odnose. Opet, s druge strane, zašto onda reklame uopšte postoje?

Bez naklonosti prema bilo kome

 

Gospodin Vajt kaže da je odabrao nepristrasne test vozače koji podržavaju njegovu tvrdnju. Međutim, istini za volju, nikada ne znamo ko je na čijem platnom spisku, mada to možemo lako da uočimo tako što ćemo detektovati „PR saopštenje“ u izlaganju dotičnih novinara. S druge strane, imamo ljude koji nisu pristrasni na bilo koji način ali mogu da imaju predrasude ili favorizuju neku rivalsku marku. Teško je ostvariti „nultu nepristrasnost“, mada se mi u VG trudimo da nam to bude ideal.

 

Tokom videa, Endrju St. Pjer Vajt više puta priznaje da je Land Roverov Terrain Response System „fenomenalan“, kao i da je novi Defender sposoban terenac. Ni u jednom trenutku to nije negirao. Ono što on kaže je da dobre „off-road“ sposobnosti ne čine jedno vozilo dobrim terencem. To je praktično njegova glavna poenta, i tu je u pravu.

 

„Kada kupujete Defender, ne kupujete terenski automobil. Ono što ste priuštili je automobil koji je zgodan za gradsku vožnju, ali takođe je dobar u ’off-roadu’. Imamo dosta takvih modela na tržištu a ovo je jedan od boljih.“ Po njemu, dobar terenac je vozilo s obiljem dostupne opreme, uz pomoć koje „off-road“ sposobnosti mogu da se podignu na viši nivo. Možda je najbolji primer za to Jeep Wrangler, ali tu su i Land Cruiser serije 70, rani Land Rover Discovery (prva i druga generacija). Novi Defender je dobar proizvod sam po sebi u smislu terenske vožnje, ali je težak za bilo kakvu doradu, mada neki primeri postoje.

 

Da bi podržao svoju tvrdnju, on govori o slučaju Defendera koji je prošao kroz tretman The Fast Lanea. Između ostalog, na dotično vozilo je instalirano vitlo. Vitlo je osnovno „off-road“ pomagalo i relativno je lako za instalaciju. U pokušaju da to urade s „TFL“ Defenderom, tehničari u ovlašćenom servisu uspeli su da preseku snop kablova, što je vozilo učinilo neoperativnim. Da bi stvari bile još gore, snop nije bio zamenljiv, tako da TFL sada čeka drugo vozilo, zapravo treće, jer je prvo imalo fatalnih problema s motorom, tako da je moralo biti zamenjeno.

Stvari izgledaju loše?

 

Činjenica da je jedan Defender morao biti zamenjen nakon samo 268 pređenih kilometara ne izgleda nimalo dobro. Prvi problem će nesumnjivo doprineti inače lošem glasu Land Rovera kada je o pouzdanosti reč. Međutim, u drugom slučaju se radi o ljudskoj grešci, kojoj je doduše doprineo loš izbor na planu dizajna, u okviru kojeg je nezamenljivi svežanj kablova smešten na pogrešno mesto.

 

Nakon razgovora s menadžerom lokalne prodavnice specijalizovane za „off-road“ opremu, koji je potvrdio da nema „bull barova“ i vitla za novi model trenutno, Endrju je zaključio da će „instalacija dodatne opreme na Defender biti težak posao“. S druge strane, ljubitelji britanskog modela imaju kontraargument, gde tvrde da postoji mnogo modifikovanih Defendera, što je takođe tačno.

 

Ono što je fanove britanske marke posebno pogodilo je to što je St. Pjer Vajt pouzdanost Land Rovera ocenio kao „beznadežnu“, uz spominanje da je reč o „reputaciji koja vlada širom sveta“. Tu je on u potpunosti u pravu, jer su modeli ovog proizvođača poslovično „fenjeraši“, o bilo kojoj listi pouzdanosti da se radi.

 

Bilo kako bilo, njegov zaključak je u potpunosti tačan, e sada što po mnogim ljubiteljima Land Rovera nije iskazan na „politički korektan“ način, to je već neka druga priča.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery