AktuelnoVesti

Odloženo lansiranje Mercedes-Benza EQA

Mercedes-Benz EQA Prototyp auf Wintererprobung in Schweden rund um Arctic Falls. // Mercedes-Benz EQA prototype during the winter test in Sweden around Arctic Falls.
985Pregleda

Mercedes-Benz je odložio oficijelno predstavljanje i tržišno lansiranje novog EQA za 2021.

 

Serijska verzija novog električnog krosovera, kojoj je prethodio lako kamuflirani prototip tokom testiranja po hladnom vremenu prošlog marta, prvobitno je trebalo da bude predstavljena tokom trećeg kvartala 2020., s tim što bi prodaja započela pre kraja ove godine.

 

Međutim, reorganizacija Mercedesovih aktivnosti u proizvodnji električnih vozila, tekuće teškoće i prekidi u snabdevanju baterijskim ćelijama, prouzrokovani epidemijom Kovida-19, naterali su nemačku kompaniju da odloži premijeru novog modela na oko šest meseci.

 

U velikoj meri baziran na drugoj generaciji GLA krosovera, EQA će predstavljati konkurenta novopečenom Volkswagenu ID.3.

 

 

Među ključnim organizacionim promenama, koje su uticale na planove vezane za odlaganje je prebacivanje proizvodnje budućeg EQB-a, kažu izvori iz Mercedesa.

 

Treći EQ model je prvobitno trebalo da se sklapa u Smart Fortwo fabrici u Ombau u Francuskoj. Međutim, tekući razgovori u vezi s prodajom ovog pogona Ineousu i naknadna odluka da se proizvodnja EQB-a premesti u Raštat u Nemačkoj, gde treba da se sklapa i EQA, odložili su planove oko ulaznog električnog Mercedesa.

 

Nije postavljen precizan vremenski okvir kada je reč o predstavljanju i lansiranju  EQA, ali insajderi kažu da ne treba očekivati prve isporuke pre druge polovine 2021.

 

U planu su dve različite varijante EQA, jedna sa standardnim motorom i pogonom na prednje točkove, uz opcioni model s dva motora i pogonom na sve točkove.

 

EQA je jedan od tri nova električna Mercedesa koji treba da krenu s prodajom tokom 2021., uz EQB i EQS. Četvrti model, EQE, planiran je za 2022.

 

U međuvremenu, informacije iz AMG divizije sugerišu da bi u igri mogla biti sportska varijanta EQA s pogonom na sve točkove. Doduše, ništa nije zvanično, ali čini se da AMG priprema EQA perjanicu s unapređenim zadnjim motorom, koji bi trebalo da pruži performanse u skladu s nedavno lansiranim GLA 45 S.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery