AktuelnoEco GreenVesti

Land Rover Defender na vodonik započinje s testiranjima ove godine (VIDEO)

1.38KPregleda

Svi „off-road“ atributi su tu, ali uz nultu emisiju.

 

Jaguar Land Rover je jedan od brojnih proizvođača koji su najavili postepeno odustajanje od motora s unutrašnjim sagorevanjem. Jaguar će ukinuti sve SUS jedinice do 2025., kada će postati proizvođač čisto električnih automobila. Na dugoročnom planu, firma u vlasništvu Tata Motorsa će usvojiti u potpunosti nultu emisiju do 2036., da bi postala karbonski neutralna u okviru čitavog lanca snabedvanja, ukupnog poslovanja i proizvoda do 2039.

 

Pored „tradicionalnih“ električnih vozila, JLR svoje resurse takođe ulaže u razvoj tehnologije vodoničnih ćelija. S tim u vezi, trenutno radi na prototipu vodoničnog Defendera, čija će testiranja započeti kasnije ove godine u Velikoj Britaniji. Istraživanje koje se sprovodi u cilju kreiranja verzije terenca s nultom emisijom, deo je „Project Zeus“ inženjerskog programa, koji je delimično finansiran od strane Advanced Propulsion centra.

 

 

Tehničke specifikacije nisu objavljene, ali u priloženom videu se može videti Defender s dva vodonična rezervoara pod visokim pritiskom, s obe strane paketa baterija koji podržava gorivne ćelije i skladišti energiju koja se stvara tokom kočenja. Gorivna ćelija je postavljena gde bi se obično nalazio motor s unutrašnjim sagorevanjem, uz usis vazduha koji obezbeđuje neophodan miks s vodonikom u gorivnoj ćeliji.

 

 

Baš kao i u slučaju Toyote Mirai, jedina „emisija“ koja se stvara dolazi u vidu vodene pare, koja je rezultat hemijske reakcije u gorivnoj ćeliji. Land Rover kaže da vozilo pogonjeno vodonikom ima mnoge prednosti, uključujući brzo „točenje“ goriva i minimalan gubitak autonomije pri hladnom vremenu. Infrastruktura još uvek predstavlja problem, ali Međunarodna energetska agencija (IEA), procenjuje da će biti 10.000 vodoničnih stanica do kraja dekade.

 

 

Kao podsetnik, reći ćemo da je Land Rover već elektrifikovao Defender na više načina. Pored blago hibridnih varijanti, tu je i P400e model s „plug-in“ hibridnim pogonskim sklopom, koji uključuje 2,0-litarski turbobenzinski motor i elektromotor.

 

Isporučuje gotovo 400 ks i 650 Nm, što obezbeđuje sprint iz stanja mirovanja do „stotke“ za 5,5 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 210 km/h. Pruža autonomiju čisto na električni pogon od 27 kilometara zahvaljujući bateriji od 19,2 kWh, što je najčešće dovoljno za dnevne potrebe vožnje po gradu.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery