AktuelnoVesti

Nissan 400Z

Sledeći Nissan

1.85KPregleda

Nissan 400Z (2021.) neće biti elektrifikovan

 

Ako neki imaju dilemu da li su ovo dobre vesti ili ne, mi nemamo, s obzirom da se radi o sportskom automobilu. Svakako su dobre. Brojne su glasine koje prate budući Nissanov Z model, ali sada možemo potvrditi i par oficijelnih detalja.

 

Naime, naslednik 370Z će se inicijalno držati stare dobre formule, što podrazumeva benzinski motor bez hibridne asistencije. Ovu informaciju je potvrdio Nissanov potpredsednik za strategiju globalnih proizvoda, Ivan Espinoza. On je dodao je željno iščekivani novi model, koji će najverovatnije poneti naziv „400Z“, veoma blizu zvanične premijere u okviru Nissanove ofanzive novih modela.

 

Zapravo, ova kampanja je već započela s novim Rogueom i Ariya električnim krosoverom, a nastaviće se s modelima od Armade i Frontiera do Notea i Qashqaia (Rogue), kao deo „NISSAN NEXT: From A to Z“ plana.

 

 

Što se novog Z sportiste tiče, Espinoza kaže da po njemu ima prostora za „dve različite stvari“. On je zapravo mislio na konvencionalno pogonjenu verziju i drugu koja bi mogla da bude ili hibrid ili čisti EV. Nissanov funkcioner je dodao da mada je tehnologija u oblasti električnih automobila u velikoj meri napredovala poslednjih godina, ona još uvek nije vredna performantno orijentisanih modela.

 

 

Naravno, neki proizvođači se ne bi složili s gospodinom Espinozom, ali on je takođe dodao da hardver koji je trenutno dostupan „nije na nivou koji može isporučiti performanse koje se očekuju od jednog sportskog automobila“.

 

Problemi u vidu težine baterija i nedostatka konsistentnosti isporuke snage, samo su dve od niza prepreka, ali Nissan ima cilj da se pozabavi njima profitirajući na iskustvu stečenom u učešću u Formuli E. U međuvremenu, Espinoza je uveren da ima prostora za unapređivanje „starog dobrog“ SUS motora pre konačnog ulaska u „električni voz“ u kojem se već sada nalazi dobar deo automobilske industrije, i to u „srednjeročnom do dugoročnom smislu“.

 

 

Ukoliko čitamo između redova, stičemo utisak da će budući „Z“ u potpunosti zaobići elektrifikaciju i biti istinski naslednik 370Z. Hibrid i EV bi mogli da budu u igri kada je novi Nissanov sportista u pitanju, ali ne u bliskoj budućnosti.

 

Što se stajlinga tiče, Nissanov šef globalnog dizajna, Alfonso Albaisa, potvrdio je da je na tizeru objavljenom krajem maja bio pravi Z, dodavši da njegova izgled nije toliko „retro“ koliko je njegov pogled.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery