AktuelnoVesti

Nissan Ariya: skroz novi i potpuno električni kupe-krosover

Na potezu je Toyota

3.19KPregleda

Japanska vizija budućnosti je stigla: Nissan Ariya 

 

Nissan je danas predstavio svoj potpuno novi električni coupé-crossover, Nissan Ariya kojim najavljuje budućnost svojih električnih vozila. Digitalna svetska promocija inovativnog EV-a održala se u Nissanovom paviljonu u Yokohami, koji će uskoro biti otvoren i za javnost.

 

 

Prema informacijama koje stižu iz Japana, Ariya „nudi snažna ubrzanja, uglađen i tihi rad, kao i udobnu i luksuznu unutrašnjost“. Sistemi za pomoć u vožnji, glasovno upravljanje i potpuna povezanost trebalo bi da povećavaju sigurnost na putu i optimizuju udobnost.

 

 

Kao što je i najavljeno, najzanimljiviji eksterni novitet dizajna u vezi je sa prednjom maskom. Potpuno inovativni i futuristički zamišljeni, donji deo štita, kao i logotip, blago će zasvetleti kada je Ariya spremna za pokret. Kombinacija uskih LED svetala sa četiri 20-milimetarskim mini projektorima i pokazivača smera sa sekvencijalnim uključivanjem stvara prepoznatljiv Nissan svetlosni potpis V-motion.

 

Zahvaljujući niskom krovu pravilnih linija, Ariya deluje vrlo aerodinamično. Sportski 19-inčni naplatci (zasvisi od nivoa opreme, dostupni su i 20-inčni) ističu dinamičannost i sportski karakter vozila. Neprekidna vodoravna linija proteže se čitavom bočnm stranom spajajući prednji i zadnji kraj. Zadnji deo Nissana Ariya odlikuje se C-nosačem koji se  stapa sa poklopcem prtljažnika. Takđe, zadnje svetlo u obliku neprekidne linije se priguši kada je vozilo parkirano. Crveno svetlo ponovno se uključuje kada se vozilo pokrene. Zadnji blatobrani i povišeno zadnje krilo nimalo ne skrivaju električni identitet ovog vozila. Na predstavljanju je najavljeno da će Ariya biti dostupna u ukupno šest dvobojnih kombinacija sa crnim krovom i u četiri  jednobojne kombinacije.

 

 

Sa autonomnim električnim dometom i do 500 km (mešoviti ciklus vožnje prema WLTP-u, homologacija u toku), Ariya je vrlo konkurentna, pa i dominantna, na trenutnom tržištu električnih vozila, kao i sa najavljenim novitetima, poput novog BMW iX3 na primer.

 

 

Nissan Ariya zasniva se na konceptnom vozilu sličnog imena koji je predstavljen na Sajmu automobila u Tokiju 2019, premda smo elemente njegovog dizajna prvi put mogli videti još u modelu IMx, predstavljenom na sajmu automobila u Tokiju 2017.

 

 

Reč je o prvom serijskom modelu koji otkriva novi električni identitet marke Nissan. Ali i koji potvrđuje novu eru automobilske industrije u kojoj će elektrifikacija, optimizirana arhitektura platforme i napredna inteligencija biti standard.

 

 

Nissan Ariya dolazi sa ukupno pet osnovnih modela dostupnih na evropskom tržištu, uključujući verzije sa pogonom na dva ili četiri točka. Ariya sa eletromotorom od 63 kWh je verzija sa pogonom na dva točka koja generiše 215 kS i 300 Nm. Namenjena za gradsku i prigradsku vožnju kao prefinjeno električno vozilo nove generacije sa dometom od oko 350 km.

 

Ariya 87 kWh je verzija sa pogonom na dva točka koja u odnosu na prethodnu nudi snažniji  motor (278 kS, 300 Nm) i veći (maksimalni za model) domet od 500 kilometara autonomne elektro vožnje. Oba 2WD modela imaju fabrički ograničenu brzinu na 160 km/h i treba im oko 7,54 sekundi od 0 do 100 km/h.

 

 

Ariya 4WD (e-4ORCE) dolazi takođe sa elektromotorom od 63 kWh, ali snage 275 kS i 560 Nm. Sa minimalnim dometom u ponudi do oko 340 kilometara potrebno joj je malo manje od 6 sekundi da dobaci do „stotke“. Preostale dve verzije su 87 kWh sa tačno 300 konja i 600 Nm (5,7 s do 100 km/h), kao i najperfomatnija 87 kWh Performance. Poslednja ima oko 390 konjskih snaga i takođe oko 600 Nm obrnog momenta, a do 100 km/h ubrzanja stiže za 5,1 sekundu. Prvoj se domet procenjuje na do 460 km, a najjačoj na do 400 km autonomije. Sve tri 4×4 varijante imaju fabričku blokadu na 200 km/h.

 

 

Verzije Nissana Ariya sa dvostrukim električnim motorom i pogonom na sve točkove preslikavaju Nissanovu najnoviju tehnologiju pogona na sve točkove e-4ORCE. Slovo „e” u nazivu e-4ORCE označava da je reč o pogonskom sistemu sa potpuno električnim motorom. „4ORCE” (izg. force) označava fizičku snagu i performanse vozila, dok se „4” odnosi na pogon na sva četiri točka.

 

 

 

Tehnologija e-4ORCE inspirisana je Nissanovom dugom tradicijom u razvoju terenskih i sportskih vozila. Posebno Attessa E-TS sistemima za raspodelu obrtnog momenta za Nissan GT-R i inteligentnim pogonom na sve točkove Nissana Patrol.

 

 

Što se tiče „unutrašnje tehnologije“, Nissanov koncept lične asistencije sadrži hibridni sistem glasovnog upravljanja sa  prepoznavanjem prirodnog jezika. I to kako bi vozač dobio potrebne informacije bez skretanja pogleda sa puta. Zahvaljujući naprednoj povezanosti, vozači na primer mogu proveriti status baterije dok su još uvek kod kuće ili na poslu. Usluga inteligentnog planiranja rute podsetiće na planirano vreme polaska i iskalkulisati puteve i potrebe punjenjaSistem tokom vožnje nadzire stanje na putu i predlaže alternativne rute kako bi skratio vreme putovanja. Takođe, pomoću aplikacije za pametne telefone NissanConnect vozač može prilagoditi klima-uređaj : zagrejati ili rashladiti vozilo pre ulaska.

 

 

Kada je reč o enterijeru, ispred vozača jedan pored drugog prikazuju dva gotovo identična ekrana. 12,3-inčna instrument tabla i 12,3-inčni ekran multimedijalnog sistema.

 

Više informacija o dostupnosti Nissan Ariya i cenama u Evropi bit će objavljeno u sledećim mesecima.

 

 

3 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery