AktuelnoOnline plus

Nije vreme za umiranje

6.25KPregleda

Zašto su Toyota Land Cruiser J90 i 007 ponizili Land Rover/Range Rover

 

Nomi: Svet je napredovao komandante Bond

Džejms Bond: Vi ste 00?

Nomi: Već dve godine. Drži se svoje trake, pređeš li u moju, dobićeš metak u koleno. Ono zdravo.

 

 

Da, svet se promenio, Bonde!

 

Nazovimo to napretkom. Dvadeset peti po redu Džejms Bond je u standardnu britansku, špijunsku, seksi pucačinu i vitlanje motorima i Aston Martinom doneo nešto novo.

 

 

 

 

Nikada nešto nisam volela filmove Džejmsa Bonda. Odgledaš, automobile i gedžete, i nedotaknut ideš dalje. Nešto se ipak dogodilo. Ili je svet napredovao kako kaže Nomi, ili mi !?

 

 

 

Ovo mi je najbolji Bond od svih. Eksterijeri su uvek divni u svakom Bondu, ali Aston Martin na putevima Matere izgleda kao bajka. Jamajka isto. Norveška isto. Priča je solidno dobra, da se 180 minuta koliko traje film, nisam mrdala na sedištu.

 

 

Od svega, špica je ipak najjača. Slika, niza pištolja koji formiraju i lanac DNK i u mometu dok pucaju zatvaraju niz čitave ljudske istorije ispisane ratovima i ubijanjima. Odlična metafora, ko je video i ko ime da ih čita.

 

 

A da film ipak nije samo fantazija nego katkad izvrnuta realnost pobrinuo se virus. Opasnost od kovida u stvarnosti je odložila premijeru osamnaest meseci, filma u kom se spasava svet od biološkog oružja. Ali kakve sve to veze ima sa Vrelim gumama?

 

 

 

Ima, ima. Pažnja, spojlujemo. Britanska tradicija je uvek bila važan deo ovih filmova, spomenuti Aston Martin sa svojim supermoćima, viski, konzervativni M, superiornost 007.

 

 

 

U tom kontekstu tužna filmska poruka u kom vremešni Land Cruiser J90 u jurcanju po norveškim bespućima (snimljeno u Škotskoj!) u jednom dahu uništava dva Range Rover Sport i dva nova Defendera. Slučajnost? Ne bih rekla!

 

 

 

 

Najveći proizvođač premijum automobila na Ostrvu od 2008. pripada indijskom koncernu Tata Motors. Ko se seća (a neki se sećamo), tadašnji kuriozitet je bio način finasiranja te dve i po milijarde potrebne za preuzimanje JLR od Forda.

 

U Indiji su sproveli nacionalnu finansijsku akciju mikropozajmica, neke vrste „samodoprinosa“, u kojoj su građani mogli da učestvuju već sa nekoliko stotina dolara. Bivša britanska kolonija je na taj način napravila nešto vrlo simbolično. Mnogo malih ruku se složilo, prikupilo novac i kupilo dva brenda nekadašnje Imperije.

 

Tata Motors nije mnogo intervenisao u menadžmentu, ostavio je ostrvljanima da ga vode. Sa promenljivim uspehom, naravno. Vrednost akcija JLR je i pre pandemije padala, za vreme pandemije teškoće se ni ne računaju. A pre nekoliko dana, akcija prikupljanja keša za razvoj električnih modela je opet podigla vrednost deonica.

 

Jasno je da je tu bilo svega, ne bi se uostalom, Ford sada već davne 2008. tek tako odrekao ovakvog brenda.

 

Prateći čitavu ovu finansijsku istoriju, nekako ne čudi da je Džejms Bond, iskusni britanski špijun, starom Tojotom lako i spektakularno oduvao po dva RR i LR.

 

Poruka je više nego moćna i naravno nije slučajna!

 

Film koji zaista vredi pogledati!

 

Tekst: Lidija Piroški
Foto: screen shoot

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery