AktuelnoEco GreenVesti

Naftne kompanije se prilagođavaju električnoj automobilskoj eri

1.87KPregleda

Pre deset godina, električna vozila su mahom dolazila iz Nissana i malog broja „startap“ kompanija, uključujući Teslu. Danas etablirani proizvođači hvataju korak, i to ubrzanim tempom, a u trku su uključeni Audi, BMW, Hyundai, Kia, Renault i Volkswagen.

 

Paralelno s njima, pristižu i novi inovatori na planu infrastrukture, kao što su Ecotricity, Gridserve i Instavolt, između ostalih, dok tradicionalne naftne kompanije do sada nisu pokazivale neku posebnu zainteresovanost za preduzimanje akcije, što je i logično, jer nisu baš bile voljen da ugrožavaju sopstveni biznis. To će se od sada promeniti.

 

Po BP-u, udeo nafte u transportu će verovatno doživeti vrhunac krajem 2020-ih. Mada bi ovo gorivo moglo da ostane u 80 odsto zemalja koje će nastaviti s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, njegova upotreba bi mogla da padne na 20 odsto do 2050. u zemljama koje su zacrtale dostizanje nulte emisije, kao što je to Velika Britanija.

 

Stoga se podrazumeva da su naftne kompanije zabrinute za svoje buduće prihode. Mnoge će preći na preradu sintetičkih, karbon neutralnih goriva do 2050., ali giganti kao što su BP i Shell, sada postaju glavni igrači na polju punjenja električnih vozila, baš kao što etablirani proizvođači automobila preuzimaju tržište električnih vozila.

 

Ulazak naftnih giganata u sferu infrastrukture za punjenje električnih automobila je pozdravljen s mnogih strana.

 

Primera radi, britanska ministarka saobraćaja, Rejčel MekLin, rekla je da vlada predviđa samoodrživu, tržišnu infrastrukturnu mrežu za punjenje, koja je dostupna, pouzdana i pristupačna svim vozačima. Ona je dodala da vlada pozdravlja ulaganja BP-a i Shella u ostvarivanje ambicioznih planova vezanih za nultu emisiju.  Korisnici su takođe izrazili svoje zadovoljstvo.

 

Ovo ne treba da čudi, a i ne treba da čudi što se naftne kompanije do sada nisu pokazivale neko preterano interesovanje za ulaganje u mreže stanica za punjenje. Stvari će se u budućnosti očigledno promeniti, a s obzirom na njihovu finansijsku moć, sve bi moglo da se odigra brže i efikasnije nego što to mislimo.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery