AktuelnoVesti

Počeo Moto GP – Vrlo zanimljiva Velika nagrada Španije

Počelo je, počelo, i to kako!

917Pregleda

MotoGP odmah na početku sezone doneo spektakl i lom ruke Marka Markeza

 

Prva ovogodišnja MotoGP trka bila je više nego uzbudljiva!  Fabio Kvartararo se upisao u večitu listu MotoGP pobednika, odvozavši perfektno trku za VN Španije, nakon što je Mark Markes doživeo prilično težak pad u završnoj fazi!

 

 

Mladi Francuz je konačno ostvario ono što mu je nekoliko puta za dlaku izmicalo prošle godine. Doneo je prvi trijumf za Petronas SRT Yamahu, nadmašivši iskusnije kolege na fabričkim motociklima. Prvi Francuz koji je u poslednjoj 21 godini uspeo da pobedi u „kraljevskoj“ kategoriji, uspeo je da se povrati nakon traljavog i lošeg starta.

 

 

Sa druge strane, tragičar dana je Mark Markes, koji je vozio trku za anale, ali je doživeo težak pad tri kruga pre kraja.

 

 

Početak trke je obeležio duel između Markeza i Vinjalesa, s tim što je vozač Honde u jednom momentu izleteo sa staze, što ga je bacilo na začelje karavana.
Izgledalo je kao da je aktuelni šampion sam sebe lišio poena, kada je u šestom krugu izgubio prednji deo Repsol Honde u krivini 3 i našao se u šljunku, ipak uspevši da na neverovatan način ostane na dva točka. Pao je na 18. mesto, ali se ubrzo sabrao i krenuo da niže protivnike i probija se u poretku.

 

 

Na kraju, uspeo je da dođe do treće pozicije tri kruga pre kraja, na „repu“ Maverika Vinjalesa. Drugo mesto se činilo kao rutinsko ostvarenje, da bi u istoj, za njega kobnoj krivini 3, doživeo prilično težak pad. Markes je na nosilima odvezen u ambulantu nakon što mu je fiksiran vrat uz pomoć „kragne“.

 

Tokom Markezovog „proboja“, Kvartararo je takođe bio taj koji je vozio fenomenalno. Vinjales je preuzeo vođstvo od aktuelnog šampiona, ali je imao problema s nalaženjem prave tačke kočenja, što je za posledicu imalo da su ga pretekli i Kvartararo i Džek Miler u poslednjoj krivini u 9. krugu.

 

 

Mladom Francuzu na Yamahi nije preostajalo ništa drugo nego da pokuša da poveća vođstvo, što je i uradio. Da podsetimo, na ovoj istoj stazi (Herez), prošle godine je Kvartararo osvojio svoju prvu pol poziciju u karijeri.

 

Jedini vozač koji je pratio njegov tempo je zapravo bio Markez, i to je razlog zašto se vožnjom dostojnom istinskog šampiona vratio među vodeće, odnosno iza Vinjalesa, ispred koga je bio 16 krugova ranije. Nažalost, vozač Honde je imao neprijatan peh, što je njegovo prvo odustajanje još od VN Amerika pre više od godinu dana.

 

Dok nekome ne smrkne, drugom ne svane, tako da je Vinjales profitirao na Markezovom padu, zadržavši drugo mesto. Andrea Doviciozo je od mediokritetske trke za njega došao do više nego zadovoljavajućeg podijuma, pretekavši Džeka Milera u pretposlednjem krugu.

 

Franko Morbideli je takođe bio dobar u završnoj fazi, ugrabivši peto mesto u poslednjem krugu od Pola Espargara, koji je bez obzira na to ostvario najbolji KTM-ov rezultat ikada do sada sa šestom pozicijom. Peko Banjaja, je na početku bio četvrti, pre nego što ga je degradacija pneumatika bacila na sedmo mesto ispred Miguela Oliveire, koji je takođe izjednačio najbolji rezultat karijere za Tech 3 KTM.

 

 

Danilo Petrući i Takaki Nakagami su kompletirali prvih deset. Jedanaesti je bio Žoan Zarko u debitantskom nastupu za Avintiju Ducati. Alex Markez je bio 12., pokazavši, usudićemo se da kažemo, da ne zaslužuje mesto u Repsol Hondi. Bred Binder je osvojio tri poena s 13. pozicijom, dok su osvajače bodova zaokružili Tito Rabat i Bredli Smit. Žoan Mir je ispao na samom početku, dok je Aleš Espargaro doživeo pad. Legendarni Valentino Rosi nije završio trku zbog mehaničkih problema na Yamahi.

 

 

Kal Kračlou nije ni startovao, nakon potresa mozga zadobijenog u prepodnevnom zagrevanju, pridruživši se tako Aleksu Rinsu.

 

 

Mark Markez – lom ruke

Što se aktuelnog šampiona tiče, njemu je potvrđen lom nadlaktice, zadobijen u incidentu u Herezu. Ovo je njegove nade za odbranu titule ozbiljno dovelo u pitanje.

 

U Repsol Hondi su potvrdili Markezovu povredu, saopštivši da je transportovan u bolnicu na operaciju. Postoji mogućnost da je, uz prelom nadlaktične kosti, Mark Markes povredio i nerve u ruci. U zvaničnom saopštenju navedeno je i da španski vozač nije doživeo druge povrede grudnog koša, ali da će ostati na dodatnom posmatranju. Kako se navodi, on će najverovatnije u utorak biti operisan u Barseloni, kada će se znati i više o mogućnosti nastavka sezone za velikog šampiona.

 

 

Sigurno je  da će Španac neće biti sposoban da se trka za VN Andaluzije sledećeg vikenda.

 

 

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery