AktuelnoVesti

Mazda6 će napokon biti drugačija

6.41KPregleda

Nova platforma, RWD pogon i kupe varijanta!

 

Ono što je Mazda najavila još prošle godine u ovo vreme, sada postaje izvesno. Posle vrlo slične druge i treće generacija, te nekoliko gotovo neprimetnih facelift promena, Mazda6 doživeće velike transformacije u sledećoj generaciji.

Japanska limuzina srednje veličine beleži pad prodaje širom sveta petu godinu za redom. U SAD on iznosi više od 30%, odnosno „svega“ 21K prodatih modela prošle godine. S toga u kompaniji razmišljaju o revolucionarnim promenama pomoću kojih bi se ovaj model, koji se proizvodi od 2002. godine, vratio na staze stare slave.

 

http://www.youtube.com/watch?v=-tgyMAsHxZk

 

Prema najavama, dolazeći model zasigurno stiže na potpuno novoj platformi, sa pogonom na zadnje točkove i rednim šestocilindričnim agregatom (Skyactive X i D). Iako nema previše detalja o motorizaciji nove Mazde6,  može se očekivati prošle godine predstavljena Skyactive X tehnologija, kao i 48-voltni blagi hibridni sistem. Prema najavama iz Mazdine prošlogodišnje publikacije, najsnažniji agregat isporučivaće i do 360 kS!

Kada je reč o izgledu, očekuje se da će automobil imati elemente koncepta Vision Coupe, koji je predstavljen na Sajmu automobila u Tokiju 2017. godine. Uprkos svom imenu ovo je zapravo sportska limuzina sa četvoro vrata.

U ovom trenutku nema reči o novim specifičnostima koncepta, ali je jasno da se radi o elegantnom kupeu sa četvoro vrata čiji su karakteristike izdužena hauba, kompaktna karoserija i primetno veće staklene površine.

Iako je unutrašnjost datog koncepta predstavljena sa četiri sedišta, naredna Mazda6 će verovatno zadržati svoj pređašnji komfor i dovoljno mesta za pet osoba. Međutim, to možda i nije sasvim tačno jer je u zvaničnoj Mazda publikaciji navedeno da postoji šansa da bi Mazda6 sledeće generacije mogla da se proizvodi i u kupe varijanti sa dvoja vrata.

To je svakako zanimljivo i pomoglo bi da se popuni praznina nastala stopiranjem RX serijala. Iako verovatno neće posedovati rotacioni motor, bilo bi lepo videti još jedan Mazdin kupe.

Očekuje se da će se Mazda6 četvrte generacije naći u prodaji 2022. godine i da će pomoći kompaniji u ambicijama da se skroz približi rivalima u premijum klasi kojoj teži. Kupe verzija će verovatno stići još kasnije, ali bi po svim najavama trebalo da bude vredna čekanja.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery