Vesti

Mazda obećava nove redne šestocilindarske aggregate i nove platforme!

To bi za Mazdu moglo značiti lestvicu više ka premijum modelima

Mazda Vision Coupe
2.25KPregleda

Mazda je odlučila da napravi par novih poteza. Naime, predstavljena je potpuno nova “Trojka”, Mazda 6 je unapređena, kao i model CX-5. Time je gama kompanije Mazda postala privlačnija nego ikad.

Mazda 3

Međutim, ova kompanija je sada obećala i nešto neuobičajeno, ali nešto što će svakako biti dočekano sa ushićenjem. Reč je o novim rednim šestocilindarskim agregatima.

Ako je najnoviji izveštaj tačan, kompanija je potpuno “tiho” potvrdila da će konstruisati nove redne šestocilindarske aggregate sa Skyactiv-X i Skyactiv-D tehnologijom. To znači da će se Mazda pridružiti ostalim proizvođačima (Audi, BMW, Jaguar i Mercedes-Benz) koji žele da ovu vrstu agregta vrate na veliku scenu. Međutim, to nije sve. U tom izveštaju se navodi i da će novi agregati sa sobom doneti još novina.

Tu se pre svega misli na širenje trenutnog dizajnerskog pravca “Kodo”. Ono što je možda još bitnije jeste predstavljanje novog blago-hibridnog pogonskog sklopa i nove platforme za električna vozila. U planovima je i jedna “Large” (Velika) platforma na kojoj će moći da se postave PHEV i “blago” hibridni pogonski sklopovi. Uz nju dolazi i i-Activ pogon na svim točkovima.

Mazda Vision Coupe

Međutim, mi mislimo da će pogon na zadnjim točkovima biti standardan, te da će i-Activ biti dostupan kao opcija. Ono što je još važnije jeste da će na tu platformu longitudinalno moći da se postave redni šestocilindarskli agregati.

Sve ovo navedeno je deo nečega što iz Mazde nazivaju “gama nove generacije”

Ti proizvodi bi trebalo da se pojave između 2020. i 2025. godine. Pretpostavlja se da će prvi automobil sa pogonom na zadnjim točkovima i rednim šestocilindarskim agregtom biti nova generacija Mazde 6. Nadamo se da će ličiti na predivni Vision Coupe koncept koji se nalazi na fotografijama.

Međutim, to znači da će automobili kompanije Mazda postati skuplji. Naime, verujemo da će nova generacija Mazde 6, ako zaista bude izgledala kao što smo opisali, imati cenu koja je jednaka ceni modela BMW Serije 3 i Mercedes-Benz C-Klasa. Trenutna Mazda 6 se prodaje sa početnom cenom od 23.800 dolara.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery