Vesti

Mazda najavila povratak Vankel (rotacionog) motora!

Japanski brend veruje da će ova tehnologija povećati autonomiju automobila

Mazda RX-8 Vankel motor
2.65KPregleda

Mazda je danas i zvanično potvrdila da će nova generacija Vankel (rotacionog) motora, premijerno biti predstavljena krajem ove nedelje.

Mazda Vankel motor

Naime, na društvenim mrežama je jedno odeljenje kompanije Mazda podelilo fotografiju prvog modela sa Vankel ageregatom, Cosmo Coupe iz 1967. godine. Pored tog modela, na slici se vidi i novi logo za „Sedmu generaciju Vankela“ i fraza „rotacioni motor će učiniti svet još lepšim“.

Na sajmu automobila u Tokiju 2017. godine, šef kompanije Mazda, Mitsuo Hitomi, najavio je planove za povratak Vankel agregata. On je naveo i da će taj agregat biti znatno tiši od alternativa.

Japansi proizvođač automobila, kompanija Mazda, nije proizvodila automobil sa Vankel agregatom još od 2012. godine. Međutim, koncept Mazda RX-Vision iz 2015. godine je imala takav pogonski sklop. Ostaje da se vidi koliko je rotacioni motor usavršen.

Mazda Vankel motor

Kasnije je potvrđeno i da će taj motor debitovati 2019. godine, ali kao asistencija standardnom agregatu. Zahvaljujući njemu, vozila će imati veću autonomiju.

Na pitanje da li ćemo uskoro videti automobil samo sa rotacionim agregatom, nema preciznog odgovora.

Mazda se poslednjih godina orijentisala na razvoj Skyactiv-X benzinskih agregata. Oni se sada nalaze na modelima Mazda3 i Mazda CX-30.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery