AktuelnoVesti

Luka Di Motezemolo pod istragom

1.13KPregleda

Bivši šef Ferrarija Luca di Motezemolo osumnjičen zbog bankrota Alitalije

Kako piše specijalizovani eturbonews a prenosi web portal aviatica.rs, državno javno tužilaštvo u Ćivitavekiji (pored Rima) gde je registrovana kompanija Alitalia, potvrdilo je istraga utvrdila brojne prevarne radnje koje su dovele do bankrota nacionalnog avioprevoznika u maju 2017, svega dve i po godine od preuzimanja Alitalije od strane Etihad Airwaysa.

Nakon završene istrage utvrđena je odgovornost 21 osobe za brojne prevarne radnje urađene sa namerom da se ošteti kompanija i dovede do bankrota kao i za friziranje finansijskih izveštaja i onemogućavanje nadzora u ključnim izvršnim telima kompanije.

Prvi na spisku osumnjičenih je Silvano Kazano (Silvano Cassano), prvi generalni direktor (CEO) Alitalije.

Drugi po redu osumnjičeni za malverzacije koje su uzrokovale bankrot Airilalije je takođe bivši gen.direktor, Luka di Montecemolo (Luca Cordero di Montezemolo), koji je na listi osumnjičenih zajedno sa Markom Bolom (Mark Boll) koji je njega nasledio 2016. na istoj poziciji.

Osumnjičen i generalni direktor Air Serbije

Četvrti osumnjičeni je Dankan Nejsmit, tadašnji finansijski direktor u Alitaliji, a danas generalni direktor (CEO) srpskog avio prevoznika Air Serbia.

Nejsmit se zajedno sa prethodnom trojicom smatra odgovornim za proneveru skoro 600.000 evra jer je troškove na ime reprezentacije i zvaničnih događaja koji su prema sporazumu padali na teret partnera Etihad Airways sumnjivo prebacio na teret same Alitalije. Prema pisanju italijanske redakcije Huffington Post-a troškovi reprezentacije su iznosili 597.609 era (ketering za sastanke upravnog odbora 133.571 evro, 5.961 evro za gala večere i 488.077 evra za organizaciju četiri službena kompanijska događaja).

Izvor: eturbonews / aviatica.rs

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery